Clicker of beloningswoord gebruiken tijdens training

clicker

Wat is beter, een clicker of een beloningswoord voor onze hond? Of geven we de hond gewoon zijn beloning zonder clicker of beloningswoord? Wel, dat hangt af van verschillende factoren.

Eerst en vooral moeten we onszelf afvragen wat het doel is van onze trainingssessie. Wanneer we gewoonweg willen dat de hond zich goed voelt bij ons, dan is een clicker of beloningswoord niet nodig. Wanneer we specifieke oefeningen willen doen. Of er willen voor zorgen dat de hond meer ingewikkelde dingen kan aanleren. Dan kan een clicker of een beloningswoord de prestaties aanzienlijk verbeteren.

Hoe gaat het in zijn werk?

We proberen de hond bepaalde handelingen te laten uitvoeren. Stap per stap handelingen indien het gaat om iets ingewikkelder. Stel dat we de hond willen leren om recht in onze ogen te kijken. We zeggen hun naam en wanneer de puppy ons aankijkt zeggen we “Ja” of klikken we op de knop.  Dan geven we binnen de 2 a 3 seconden de beloning aan de hond. Dat zal ervoor zorgen dat de hond de klik of het beloningswoord gaat associëren met de beloning. Telkens hij dat woord hoort zal die dus een beloning verwachten.

Dat is de filosofie achter het trainen van een hond om de basis commando’s te leren kennen. En om in de toekomst moeilijkere opdrachten uit te voeren. Het niet gebruiken van dit kleine toestelletje of beloningswoord is onbegonnen werk. Omdat de hond niet gaat weten wanneer hij iets goed deed. Door één van deze twee zaken te gebruiken weet de hond exact wanneer hij de klik of het woord hoort, dat hij dan iets correct heeft gedaan. En dus een beloning mag verwachten.

Maar sommige hondentrainers gebruiken een clicker terwijl andere een beloningswoord gebruiken. Is er een verschil? Waarom zouden we een clicker gebruiken boven een beloningswoord?

Is een clicker beter dan een beloningswoord?

Een clicker heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van een beloningswoord “ja” of “goed” of “flink”. Het grote voordeel is dat de klik altijd dezelfde is. Het is steeds dezelfde frequentie en zal voor de hond dus veel sneller opgenomen worden. We proberen al enige tijd om de hond te doen liggen, het lukt maar niet en plots lukt het wel. We zijn zelf heel trots en blij dat we onze hond hebben kunnen doen liggen en zullen uit euforie misschien jaaaaaaa, fliiiiiiink, goeeeeeeed zeggen. Dat probleem hebben we bij een clicker niet.

Om moeilijkere oefeningen aan te leren is een clicker beter omdat er sneller resultaat geboekt wordt.

Het grote nadeel dan weer is dat je die altijd moet bij je hebben. En dat je altijd met twee handen bezig bent. Een hand voor de clicker en een hand voor de beloning.

Om die redenen gebruiken mensen soms een beloningswoord in plaats van een clicker. De resultaten zullen hetzelfde zijn als met een clicker. Alleen zullen we meer geduld moeten hebben om de hond aan te leren wat we van hen verwachten.

Clicker of beloningswoord?

Het is een persoonlijke keuze. Mensen die het geen enkel probleem vinden om dat kleine toestel overal mee te nemen en altijd in de hand te houden kunnen een clicker gebruiken. Het zal de positieve uitkomst van wat we willen bereiken in de training zeker versnellen.

Maar mensen die geen zin hebben om dat dingetje overal mee te nemen en constant te gebruiken kunnen evengoed een beloningswoord gebruiken. Wetende dat het net iets meer tijd kan kosten vooraleer de hond weet wat van hem verwacht wordt.