Kopiëren honden gedrag van andere honden?

kopieren honden gedrag van anderen

Kopiëren honden gedrag van andere honden is een vraag die verschillende eigenaars zich stellen. Wanneer ze twee honden van hetzelfde ras hebben lijkt het imitatiegedrag nog meer tot uiting te komen. Maar is dat ook zo? Kopiëren honden gedrag van andere honden of is dat gebaseerd op louter toeval?

Het gedrag van andere honden kopiëren of imiteren is niks anders dan volledig nadoen wat een andere hond heeft voorgedaan. Enkele voorbeelden hiervan hebben we persoonlijk opgemerkt bij het hebben van een tweede hond. Onze tuin heeft een lengte van ongeveer 50 meter en ligt horizontaal op zo’n 50 meter van een treinspoor. De volwassen hond loopt telkens achter de trein wanneer die passeert. Dan doet hij een sprint van het begin van de tuin tot het einde om de trein te volgen. Het moment dat de pup goed en wel kon sprinten begon hij de volwassen hond na te doen. Nu sprinten ze met twee achter de trein.

Verder zullen we zien dat honden ook het gedrag van hun baasjes imiteren. Dit kan zowel positief als negatief.

Imitatiegedrag van andere honden kan zowel positief als negatief

Het gedrag dat gekopieerd wordt van andere honden kan zowel positief als negatief zijn. Een voorbeeld van positief imitatiegedrag van andere honden is het feit dat onze hond moet gaan zitten aan de achterdeur als hij wilt binnengelaten worden. Ook dat gedrag werd zonder aanleren overgenomen door de andere hond. Wat dus gezien kan worden als positief imitatiegedrag. Negatief imitatiegedrag is dan weer dat de beide honden gaan blaffen wanneer wandelaars voorbijkomen langs het wandelpad naast de treinsporen.

Honden kopiëren ook het gedrag van hun baasje

Een hond zal het gedrag van zijn baasje ook kopiëren. Het imiteren zit van nature ingewerkt in de hond. Stel dat je vaak een hand geeft aan mensen, de hond zal automatisch ook willen een hand geven en zal daardoor zijn pootje aanbieden. Of wanneer je iemand een knuffel geeft. De hond zal op twee poten gaan staan en jou ook een knuffel willen geven.

Verschil tussen aangeleerd en imitatie gedrag

Aangeleerd gedrag is wanneer je de hond bijvoorbeeld leert zitten of liggen. Het is een commando waar je heel wat energie in hebt gestoken en die de hond uitvoert omdat jij daarvoor het bevel geeft. Imitatie gedrag daarentegen is een handeling die de hond stelt omdat hij die ergens anders heeft opgemerkt. Dat kan dus het gedrag van de eigenaar zijn maar kan ook het gedrag van een andere hond zijn.

Het aangeleerd commando zal ook meestal in verband staan met een mogelijke beloning. Bij imitatiegedrag heeft dit niets te maken met een mogelijke beloning. Voor de hond is dit dus niet de drijfveer. Het imitatiegedrag zit gewoon verwerkt in de natuur van de hond.

Er is trouwens ook een verband tussen agressieve baasjes en agressieve honden. Wanneer een eigenaar zijn hond meestal agressief benadert als die iets fout doet, of te weinig geduld heeft tijdens de training. En om die reden verbaal of zelfs fysiek zeer agressief kan worden tegen hun hond. Kan er bij de hond angst ontstaan tegenover zijn baasje en tegen andere mensen. Deze angst kan uiteindelijk resulteren in agressie. De agressie die hieruit ontstaat is dan wel afkomstig van de angst tegenover de eigenaar en geen rechtstreekse imitatie van het gedrag van zijn baasje.