Waarom De Hond Uitvalt Naar Andere Honden

hond valt uit naar andere honden

Wanneer de hond uitvalt naar andere honden of wanneer een hond enorm agressief is tegen andere honden wordt dit gedrag vaak gezien als normaal. Toch is een hond die uitvalt naar andere honden zeker niet normaal en kan dit veroorzaakt worden door bepaalde factoren. De hond valt uit naar andere honden wanneer die de puberteit bereikt. We kunnen dus vermoeden dat hormonen hier voor een deel mee te maken hebben. Ook zien we dat dit gedrag weinig gebeurt bij honden die gecastreerd zijn. De hond valt uit naar andere honden van hetzelfde geslacht in de meeste gevallen. Dus kan dominantie ook een rol spelen in dit agressief gedrag.

Symptomen en soorten agressie bij honden

De meest voorkomende symptomen van een hond die uitvalt naar andere honden zijn grommen, bijten, de tanden tonen of provocerend naar de andere toe bewegen. Deze symptomen kunnen echter ook gepaard gaan met tegenovergesteld gedrag zoals angstige of onderdanige posities en hun staart naar binnen halen. Daarnaast kan de agressie ook het gevolg zijn van een ander voorgaand probleem. De hond kan bijvoorbeeld de uitweg blokkeren van de andere hond. Een bepaalde omstandigheid kan dan de hond doen uitvallen, zelfs wanneer de honden anders het goed samen kunnen vinden.

Oorzaken waarom een hond uitvalt naar andere honden

De oorzaken waarom een hond uitvalt kan variëren. Het dier kan agressief worden door vorige ervaringen zoals misbruik of verwaarlozing. Zo kan een puppy niet voldoende gesocialiseerd zijn met andere honden en daardoor later tijdens de puberteit angstig worden tegen andere soortgenoten. Honden die een traumatische ervaring hebben gehad met een soortgenoot kunnen ook uitvallen naar andere honden.

Daarnaast is het geen goed idee om de meer dominante hond te bestraffen. Dit kan het uitvallen naar andere honden nog meer in de hand werken. De belangrijkste oorzaken zijn

  • Angst
  • Territoriale bescherming
  • Dominante status

Er is geen officiële procedure om deze reden te achterhalen. Sommige symptomen zijn echter nauw verbonden aan speels gedrag en opgewonden niet agressieve opwinding.

Er is ook geen behandeling tegen deze problemen. Bij het vermijden van deze aanvallen probeert men zich te focussen op controle krijgen over het probleem. Ook moeten we proberen deze situaties zoveel mogelijk te vermijden en gevechten meteen stilleggen op een zo veilige mogelijke manier. In situaties waar agressief gedrag kan ontstaan (zoals in het park of bos) dan houden we de hond best zo ver mogelijk weg van potentiële slachtoffers. We kunnen de hond ook trainen om een muilband te dragen en zich comfortabel voelen in deze situatie. Het komt regelmatig voor dat de hond wel kan samenleven met een andere viervoeter in het gezin, maar bij het ontmoeten van een vreemde viervoeter meteen alle remmen losgelaten worden. Ook hier zien we vaak angst als voornaamste reden. De viervoeter kan een tijdje snuffelen aan de andere soortgenoot maar dan toch plots uitvallen alsof uit het niets. Vaak zijn hier vooraf signalen van angst of onzekerheid op te merken.

Gedragstraining om uitvallen naar andere honden af te leren

Gedragstraining speelt een cruciale rol in het proberen te vermijden dat een hond uitvalt naar andere honden. De agressieve hond wordt op een rustige en eenvoudige manier duidelijk gemaakt dat er geen reden is om angst te hebben voor soortgenoten en dus niet nodig is om naar andere dieren uit te vallen. Dit wordt dan ook beloond met positieve bekrachtiging. Dat betekent dat we de hond gaan belonen bij goed gedrag.

In de meeste gevallen is een professionele begeleiding nodig van een hondentrainer. Maar wat je zelf kunt doen is bijvoorbeeld tijdens het wandelen in het park of bos waar ook andere honden wandelen met hun baasje, kunnen we proberen om voortdurend de aandacht van onze hond te krijgen. Telkens zijn aandacht naar de andere viervoeter dreigt te gaan roepen we zijn naam of laten we hem even zitten. Dit gedrag kunnen we dan belonen. Door hem voortdurend te storen als hij zich gaat concentreren op de andere viervoeter zal hij de dreiging op termijn gaan vergeten. We kunnen dan proberen om steeds dichter bij de andere soortgenoot te komen en de hond belonen bij goed gedrag. Uiteindelijk is het hierbij de bedoeling dat de hond denkt dat er leuke dingen gebeuren als hij in de buurt is van soortgenoten. Hij krijgt aandacht van zijn baasje, hij krijgt beloningen en hij heeft geen tijd of nood om angstig of dominant te zijn. Het kan ook nuttig zijn om een minder dreigende hond van een vriend of vriendin te gebruiken in deze situatie. Zo verlaagt de kans dat de hond angstig kan worden.

Dit soort aanpak kan werken wanneer de uitvallen niet zodanig ernstig zijn. Bij een extreem agressieve hond die op leven en dood begint te uit te vallen naar een andere hond dienen we zeker professionele hulp te zoeken. Daarnaast kan het uitvallen naar andere honden ook komen uit zijn eigen natuurlijke instincten. Ze zien de (kleinere) viervoeter als een prooi en willen de prooi aanvallen door hun natuurlijke instincten.