Waarom mag je honden niet teveel belonen tijdens de training?

hond belonen

Het trainen van honden gaat vlotter met de ene hond dan met de andere. Er is heel veel geduld voor nodig en zelfbeheersing voor de eigenaar van de hond. Om tot een goede training te komen dien je bepaalde zaken goed te trainen bij jezelf.

  • Geduld hebben met de hond
  • Consequent en duidelijk zijn
  • Leiding over de hond nemen
  • Belonen

Geduld hebben met de hond

Om de hond goed te kunnen trainen dien je eerst zelf voldoende geduld te hebben. Hoewel honden zeer intelligente wezens zijn kunnen ze niet alles van bij het begin snappen. Wanneer jij als baasje dan heel snel je zelfbeheersing verliest zal het trainen van de hond niet lukken of veel meer tijd in beslag nemen. Het best blijf je in alle situaties kalm en rustig. Zo behoud jij steevast de controle over de hond

Consequent en duidelijk zijn

Wil je een nieuw commando leren dan dien je hetzelfde patroon te blijven volgen en niet afwijken van wat je wilt doen. De hond leert het best wanneer hij concreet weet wat van hem verwacht wordt. Of wanneer hij dit begint te snappen. Door voortdurend te veranderen van techniek of veranderen van positie zal de hond nooit snappen wat zijn baasje echt wilt bereiken met hem.

Leiding over de hond nemen

Jij bent de baas en niet omgekeerd.

Belonen van de hond

De meeste hondentrainers werken met een beloning. Dat kan in de vorm van een snack zijn, maar voor sommige honden kan dit ook een balletje zijn. Het hangt af van hond tot hond en zal je snel merken wanneer ze alles laten vallen als je het balletje bovenhaalt. Dan weet je dat je hond een goedkopere manier aanbiedt om te trainen, het balletje als beloning. Veel honden eigenaars zullen met goede bedoelingen de beloningen verkeerd hanteren. Hoewel je hier beide kanten van het spectrum kunt terugvinden bij honden eigenaars. Je hebt mensen die hun hond niet of nauwelijks belonen en je hebt mensen die hun hond voortdurend belonen. Deze soorten aanpak zijn dus verkeerd. Zowel het teveel belonen als het te weinig belonen zal uiteindelijk falen. Omdat bij het teveel belonen de hond enkel iets wilt doen voor een beloning. En honden die nooit beloond worden kunnen gewoon geen interesse hebben om te leren.

Wanneer je merkt dat de hond enkel het commando zal opvolgen wanneer er een beloning volgt dan komt dit waarschijnlijk doordat je de hond teveel beloont en dus verkeerd beloont.

Nieuwe commando’s aanleren

Wanneer we nieuwe commando’s aanleren zal de hond het commando het snelst onder de knie krijgen als er een beloning volgt. De hond legt het verband tussen het commando, jouw goedkeuring via een gebaar of woord. En tenslotte de beloning die hij ontvangt als hij het commando opvolgt. Deze beloning geldt echter alleen voor nieuwe commando’s. Wanneer de hond het commando duidelijk onder de knie heeft is het zaak om de hond niet elke keer meer te belonen. Wanneer we dit doen zorgen we ervoor dat de hond effectief reageert op het commando. En dus niet omdat hij meteen de link legt met een lekkere snack.

Niet altijd belonen maar slechts af en toe

We willen zeker zijn dat de hond het commando volgt. Niet dat de hond enkel het commando opvolgt omdat hij weet dat hij een beloning krijgt. Dit is makkelijk op te lossen door ervoor te zorgen dat we niet steeds meer belonen bij gekende commando’s. Ook mag de hond niet op voorhand weten of hij al dan niet beloond wordt. We kunnen snacks in onze broekzak stoppen en slechts in bepaalde gevallen een beloning geven. Doe niet één keer wel één keer niet want een hond is slimmer dan je denkt.

Streel hun ijdelheid met lofzang

Een wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit van Atlanta heeft aangetoond dat honden meer voldoening krijgen wanneer ze geprezen worden door hun baasje. Op enkele honden na vonden alle honden het belangrijker om lof te ontvangen van hun baasje dan een snack. Vergeet dus zeker niet om hem uitbundig verbaal te vertroetelen wanneer hij een commando correct uitvoert. Alle honden vinden een beloning in de vorm van een snack heerlijk. Toch vinden ze het nog leuker om voldoening te krijgen van hun baasje. Dat heeft men kunnen aantonen in de hersenactiviteit van de onderzochte honden.

Conclusie

Wanneer we de hond belonen gaat hij sneller commando’s aanleren. We mogen echter niet teveel belonen want dan gaat de hond enkel reageren als er een beloning volgt. Het best geven we enkel steevast een beloning bij het juist uitvoeren van een nieuw commando. Naar verloop van tijd bouwen we deze frequentie aan traktaties af. We moeten hierin onvoorspelbaar zijn zodat de hond hier geen verband in kan ontcijferen. Daarnaast hebben wetenschappers aangetoond dat honden gevoeliger zijn voor lieve woorden na het uitvoeren van een commando. Ze vinden de lieve woorden van hun baasje nog belangrijker dan een beloning in de vorm van een snoepje.

De kernpunten zijn hier dus

Geduld hebben en steeds belonen bij nieuwe commando’s

Slechts sporadisch belonen bij gekende commando’s

Altijd verbaal belonen in de vorm van veel lof voor de hond!