Is Het Slecht Om Een Hond Brood Te Geven?

brood hond

Vaak hebben we brood overschot die we aan de honden willen voederen. De meeste honden eten graag brood en vinden het steeds een lekkernij. Maar mag een hond brood eten? Is brood goed of slecht voor honden? Er zijn een aantal redenen waarom het geven van brood slecht is voor een hond. Maar ernstige problemen zal de hond er echter niet van ondervinden. Dus als een hond het zo gewoon is, is er niet meteen reden om hiermee te stoppen. Lees toch maar even verder zodat je wel weet waarom een hond brood geven geen goed idee is.

Eerst en vooral zitten veel stoffen in brood waar honden allergisch kunnen voor zien. Denk maar aan gluten afkomstig van tarwe. Veel honden kunnen hier allergische reacties door krijgen. Symptomen van deze allergische reacties na het eten van brood bij honden zijn bijvoorbeeld een ongezonde hondenvacht of overmatige jeuk. Daarnaast kan brood ook zorgen voor winderigheid of in het ergste geval diarree. Al hebben niet alle honden hier last van.

Honden zijn pure carnivoren, het zijn vleeseters. In de natuur eten wolven, waar honden van afstammen, volledige dieren op. Deze dieren zijn vooral planteneters of herbivoren. Ze zullen dus ook plantenresten in hun darmen hebben. Het spijsverteringsstelsel van wolven en van honden kan dus ook groenten makkelijk verteren. Brood wordt echter gemaakt van verschillende soorten granen waar een soort deeg van gemaakt wordt.

Honden hebben een relatief grote maag omdat in de natuur niet altijd voedsel voorzien is. Om die reden kunnen ze op korte tijd enorme hoeveelheden voeding innemen die dan uiteindelijk in de maag en darmen terecht komt. Vlees wordt hierbij afgebroken door bepaalde enzymen. Daardoor kan de hond de voedingsstoffen volledig opnemen. De resterende stoffen of de afvalstoffen zullen dan via de darmen uiteindelijk in de ontlasting belanden.

Bevat vaak lege calorieën

Brood bevat vaak te weinig echte voedingsstoffen en dat is een andere belangrijke reden waarom brood slecht is voor honden. We vinden onder meer koolhydraten terug. Dat is grotendeels zetmeel die niet goed te verteren is voor honden. Daarnaast biedt het hen geen enkel nutritioneel voordeel. Het zijn lege voedingsstoffen die uitsluitend dienen om snel energie te geven. Verder gebeurt er niks.

Daarnaast hebben het hierboven kort gehad over gluten die we terugvinden in tarwe. Gluten is een plantaardig eiwit die het darmweefsel bij honden kan beschadigen. Al komt dit niet bij alle honden voor.

Een hond kan brood eten maar het levert de hond geen extra voedingsstoffen op. Brood is enkel een soort middel om de maag te vullen zodat de hond tijdelijk geen honger heeft. Bijna alles wordt terug in de ontlasting naar buiten gewerkt. Het is dus onnodig om die extra calorieën te geven aan de hond zonder enkele meerwaarde (vitamines, mineralen, omega 3 vetten).

Het probleem dat hier makkelijk kan ontstaan is dus overgewicht. Het overgewicht is niet alleen ongezond voor het hart maar ook voor de gewrichten. Het komt er eigenlijk op neer dat je bij het geven van brood aan een hond, een deel kostbare calorieën wegneemt. Stel je geeft 100 calorieën aan brood aan je hond en je hond heeft 1.000 calorieën nodig. Dan ontneem je hem 100 calorieën die mogelijks veel meer voedingsstoffen bevatten dan brood en zorg je eigenlijk voor ongezonde voeding.

Vezels zijn wel goed

Vezels zijn echter wel goed omdat ze de spijsvertering verbeteren en stimuleren. De meeste broodsoorten bevatten echter heel weinig vezels en zullen dus ook weinig meerwaarde bieden. Wil je de spijsvertering verbeteren aan de hand van vezels dan geef je beter bonen, spruiten, spinazie of broccoli als tussendoortje.

Daarnaast bevatten brood ook gist, zout en veel suiker. Vooral gist kan in het spijsverteringsstelsel van de hond gistingsprocessen in gang zetten die voor ongemakken bij de hond kunnen zorgen. Het spijsverteringsstelsel van de hond is hier niet aan aangepast. Ook de hoge hoeveelheid zout en suiker is zeker af te raden voor de hond.

Risico’s bij honden die brood eten

Op termijn kunnen problemen met de darmwand ontstaan. Het spijsverteringsstelsel van de hond kan de stoffen niet optimaal verteren waardoor de darmen irritatie oplopen en ontstekingen veroorzaken. Daardoor zullen ze ook andere voeding minder goed opnemen wat snel een vicieuze cirkel kan worden. Dit is het eerst zichtbaar aan de vacht. De natuurlijke glans gaat weg en de vacht ziet er ongezond uit.

Daarnaast kunnen allerhande andere symtomen de kop opsteken zoals jeuk, diarree, winderigheid en krampen. Het maakt de hond dus zeker niet gezonder om brood te eten.

Advies: Geef je hond geen brood maar gezond hondenvoer die de belangrijke vitamines, mineralen en vetten bevat die belangrijk zijn om de gezondheid van de hond optimaal te houden. En die de gezondheid van hun spijsverteringsstelsel ondersteunt en niet aanvalt.