Wat mogen honden niet eten?

wat mag een hond niet eten

Honden zijn gek op chocolade. Het kan dus aanlokkelijk zijn om de hond te belonen met een stukje chocolade. Toch behoort chocolade tot de voedingsmiddelen die honden niet mogen eten. In dit artikel gaan we de meest voorkomende voedingsmiddelen bespreken die honden niet mogen eten. Sommige onder hen zullen zeker aankomen als een verrassing, terwijl anderen dan weer gewoon logisch zijn.

Wat mogen honden niet eten?

Chocolade geven aan honden

Chocolade is slecht voor honden omdat chocolade in het ergste geval kan leiden tot hartverlamming bij honden. Dat is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid chocolade die de hond heeft gegeten en afhankelijk van het gewicht ook van de hond. Het is ook zo dat hoe zwarter de chocolade, hoe slechter het is voor honden. In feite kan men stellen dat witte chocolade minder schadelijk is voor honden. Toch is het ook niet aan te raden om witte chocolade aan honden te geven.

De meeste chocolade is giftig voor honden omdat chocolade Theobromine bevat. Donkere chocolade bevat meer theobromine omdat dit soort chocolade meer cacaopoeder bevat. Witte chocolade bevat slechts een zeer kleine hoeveelheid theobromine en kan dus “gezonder” zijn. Beter gezegd, minder schadelijk voor de hond.

Chocoladevergiftiging bij honden kan resulteren in milde symptomen zoals diarree maar kunnen ook leiden tot hartritmestoornissen, aanvallen en uiteindelijk tot overlijden. Een hond van 5 kg kan reeds overlijden bij het eten van 50 gram chocolade. Bij een hond van 30 kg zal dezelfde hoeveelheid chocolade in het ergste geval slechts milde klachten veroorzaken. Hier speelt dus het gewicht van de hond een grote rol. Een grotere hond kan hogere hoeveelheden chocolade verwerken zonder ernstige problemen te ontwikkelen. Terwijl een kleine hond bij een zeer kleine hoeveelheid reeds kan sterven. Hou hier dus rekening mee tijdens Pasen of Kerstmis en er relatief veel chocolade aanwezig is in huis.

Cafeïne

Zelfs voor mensen is cafeïne in hogere hoeveelheden schadelijk, dat geldt ook voor honden. Cafeïne kan leiden tot hartritmestoornissen en andere symptomen zoals rusteloosheid, diarree, braken, koorts met zelfs hartfalen als gevolg. Hoewel pure cafeïne niet vaak beschikbaar zal zijn voor honden moeten we er toch rekening mee houden dat heel wat voedingsmiddelen cafeïne bevatten.

  • Sportrepen
  • Cola
  • Thee
  • Koffie
  • Cacaobonen
  • Chocolade
  • Kolanoten
  • Guaranabessen

Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat we onze hond koffie, thee of energiedrank bewust gaan geven. Toch bestaat de kans dat we sportrepen laten slingeren die cafeïne bevatten en die door de hond van tafel of van de grond kunnen geplukt worden en opgegeten worden.

Aliumsoorten

Aliumsoorten zijn ajuinen, knoflook, sjalot en andere soorten ajuinen. Honden mogen geen ajuinen eten en ook geen prei, bieslook, knoflook en sjalot. Ook hier kunnen vergiftiging optreden. Deze symptomen treden sneller op bij kleine honden dan bij grotere honden. Voor knoflook hebben honden echter een hogere tolerantie dan voor de andere ajuinsoorten.

Druiven en gedroogde druiven

Druiven of rozijnen zijn schadelijk voor de nieren van honden. Ook deze onschuldige en eigenlijk voor mensen zeer gezonde voedingsmiddelen kunnen voor honden dodelijk zijn. Een hond van 5 kg kan bijvoorbeeld reeds overlijden aan de gevolgen van 150 gram druiven. Ook hier geldt dat grotere honden een hogere tolerantie hebben. Toch blijft het niet aangewezen om honden druiven te laten eten.

Opgelet met pitten

Hoewel avocado, appels en peren zeer gezond zijn voor honden moeten we er rekening mee houden dat hun pitten en zaden heel giftig zijn. Zorg er dus zeker voor dat we niet de vrucht op hun geheel aan de honden voederen. Maar dat we de pitten zorgvuldig verwijderen vooraleer we onze trouwe viervoeter hiervan laten smullen. In de zaden van appels en peren bevindt zich blauwzuur en dat kan een giftige reactie veroorzaken bij honden. Ook de pitten van kersen zijn heel giftig voor honden.

Tomaten en aardappelen

Tomaten en aardappelen behoren tot dezelfde familie, de familie van de nachtschade. Rauwe aardappelen zijn giftig voor honden omdat ze solanine bevatten. We kunnen de aardappelen wel koken en dan aan de honden voederen. Op die manier is er geen risico. Ook tomaten bevatten een bepaalde stof, tomatine. Deze stof is giftig voor honden. Al vinden we deze stof vooral terug in de tomatenplant en in onrijpe tomaten. Toch bevatten rijpe tomaten nog steeds deze stof. Al is dat een zeer kleine hoeveelheid vergeleken met onrijpe vruchten. Het is dus beter dat we onze hond weinig tomaten te eten geven. Hebben we een kleine overschot van de tafel dan kunnen we dit de hond wel geven. De groene onderdelen van de tomaat ook de stof solanine die we in aardappelen terugvinden. De hond is een carnivoor en dus een vleeseter. Het is niet de bedoeling dat een hond enorme hoeveelheden groenten eet.

Wanneer je zelf tomaten kweekt dien je dus zeker te letten dat de hond geen onrijpe tomaten of stukken tomatenplant kan eten. Die kunnen wel heel snel vergiftiging veroorzaken waarvoor de dierenarts meteen moet gecontacteerd worden.

Lightproducten

Lightproducten zijn slecht voor honden. We denken dan bijvoorbeeld aan light kaas of producten met minder vet of minder suiker. Xylitol is een kunstmatige zoetstof die men gebruikt bij dit soort light producten. Deze stof wordt opgenomen in het bloed waardoor het lichaam insuline gaat vrijgeven. De bloedsuikerspiegel zal hierdoor sterk dalen en er kunnen allerlei symptomen optreden. Voorbeelden hiervan zijn braken, aanvallen, coma, overlijden als gevolg van leverfalen.

Verschillende bloemen en planten

Verschillende bloemen en planten die we in onze tuin hebben zijn giftig voor honden. Voorbeelden hiervan zijn lavendel en buxus. Bloemen zoals aster of planten van het vijgengeslacht zijn ook giftig voor honden. Als we deze planten in  de tuin hebben houden we best goed in de gaten dat de hond hier niet van gaat eten.

Conclusie

Over wat mogen honden niet eten bestaat redelijk wat discussie. Zo zijn rijpe tomaten niet per sé giftig en kan chocolade bij sommige honden geen kwaad. We nemen hier beter geen enkel risico en houden ons bij hondenvoeding die speciaal gemaakt is voor onze viervoeter. Hondenvoer bevat voedingsstoffen die de hond nodig heeft en bevatten geen stoffen die in bepaalde hoeveelheden giftig zijn voor de hond.