Hondenbench Gebruiken Of Niet? Voordelen Van Een Hondenbench

hondenbench voordelen

Een bench heeft zijn voordelen en nadelen en heeft zijn liefhebbers en zijn haters. Een bench is een plaats waar de puppy of hond volledig tot rust kan komen en kan zeer effectief zijn in het behandelen van hyperactiviteit bij honden. Die hyperactiviteit ontstaat vaak als een gevolg van vermoeidheid. Tegenstanders van de bench vinden dan weer dat het lijkt alsof de hond opgesloten of achter tralies zit. Dat is voor een deel wel waar, al bestaan er heel wat verschillende soorten benches en moeten die niet per sé gesloten worden. De deur kan dus perfect blijven openstaan wanneer we de puppy in de bench plaatsen om te slapen. Hoewel hij er een aantal keren terug gewoon uit kan lopen zal dit toch een positief effect hebben en zal de hond de bench niet gaan zien als een plaats waar hij van zijn vrijheid berooft wordt. Het wordt op die manier dus makkelijker om hem tot rust te laten komen.

Om de tralies zoveel mogelijk te vermijden kan je er een kleed op leggen, ook dit neemt een deel van de afleiding weg en zal gunstig werken in het tot rust brengen van de puppy. Hoewel we best eerst proberen het deurtje zoveel mogelijk open te laten kan het handig zijn om het ook af en toe te sluiten in geval dat de puppy ons overal heen en weer volgt of telkens er iemand beweegt hij uit de bench gaat. Dat leert de puppy om zelfstandig worden en zal voor de verdere evolutie tot volwassen hond zeker een gunstig effect hebben.

Een ander belangrijk voordeel om de puppy in de bench te leren ontspannen is wanneer je de hond in de auto wilt vervoeren of wanneer je naar de dierenarts moet gaan. Ook dan is het handig dat hij reeds gewoon is om in de bench te zitten en zich daar veilig voelt.

Welke maat  hondenbench moet ik kopen

Je koopt best een bench die geschikt is voor een volwassen hond van hetzelfde ras. In het begin zal de bench dus wat groot zijn maar een hond kan op 6 maanden reeds heel wat groeien dus dat effect is slechts tijdelijk. Hij heeft geen extra ruimte nodig. Het is dus niet aangewezen om voor een kleine hond de grootste bench aan te kopen. De puppy en later de volwassen hond moet vrij kunnen bewegen maar heeft geen ruimte nodig om in rond te lopen. De bench is immers gemaakt om te ontspannen en niet om in rond te lopen. Wanneer je twijfelt over de maat ga je best eens ten rade in facebookgroepen over het specifieke hondenras en vraag je aan andere leden die een bench hebben welke maat zij hebben gekocht. Het is niet zo dat een bench op maat gemaakt wordt.

Geen te grote maat

Meestal heb je de maten S, M, L, XL en XXL waar voor een Mechelse herder of een Duitse herder een XL versie reeds voldoende zal zijn. Je kan een simpel rekenregeltje hiervoor toepassen. De gemiddelde rughoogte van de volwassen hond van dit ras dien je te verhogen met 25%. Als een hond dan 50 cm hoog is wanneer die volgroeit is, dan kan een bench van 63 cm voldoende zijn. Je kan iets groter nemen maar zeker niet kleiner.

Zoals gezegd kan je een kussen leggen in de bench maar in het begin is dat misschien niet aangewezen omdat ze sneller zullen leren om zindelijk te worden wanneer er niks in de bench aanwezig is. De urine zal namelijk niet in één bepaald plekje blijven hangen waardoor de hond sowieso in contact komt met zijn eigen urine. Dat onthouden puppy’s heel snel. Een kussen leggen kan resulteren in urine in de hoek waarbij de puppy dan in de andere hoek gaat slapen.

Een bench voor altijd of tijdelijk

Het hangt af van de plaats die je hebt en waar je de bench kunt plaatsen. Maar vaak vinden mensen het een minder mooi zicht om die hondenbench voor altijd in de woonkamer te laten staan. Gelukkig kan die zeer makkelijk opgeplooid worden en kunnen we hem opbergen waardoor hij weinig ruimte in beslag neemt. Je kan dan beslissen om de bench te houden of terug te verkopen. Denk eraan dat wanneer je naar de dierenarts of op reis wilt gaan een bench altijd voor gemak zorgt. Ook kunnen er momenten komen dat je de bench nog voor andere zaken nodig hebt. Denk maar aan een teefje die loops is terwijl er een mannetje rondloopt. Of wanneer we een baby in huis hebben en we op bepaalde momenten de baby vrij laten rondkruipen.

Je kan ook beslissen om de bench te integreren in de woonkamer. De meeste (oudere) woningen hebben een schouw die in het midden staat. We kunnen langs de ene kant van de schouw de bench mooi een plaatsje geven in de woonkamer. Met eventueel een kleed erover en een plant op de bench zorgt dit voor een creatieve integratie in de woonkamer.

De puppy niet straffen in de bench

Het is vooral in het begin belangrijk dat de puppy zijn bench niet als een straf gaat zien. Dit is belangrijk voor het verdere verloop van puppy naar volwassen hond. Daarom dat we reeds hebben gezegd dat het kan interessant zijn om het deurtje niet altijd te sluiten. Wat ook belangrijk is, is dat de puppy zich veilig voelt in zijn bench. En zich vooral niet voelt alsof men hem buitensluit. Het straffen van de puppy door hem in de bench op te sluiten is geen goed idee. Ook niet als hij ergens in heeft gebeten of in huis heeft geplast. De puppy kan een afkeer krijgen voor de bench en er dus nooit echt willen in liggen. Waardoor de pup zijn hondenbench nooit zal zien als een plaats om te slapen of te ontspannen.

Welk soort bench moet ik kopen?

Er bestaan verschillende soorten benches

  • Transportbench
  • Reisbench
  • Draadbench
  • Bench als ingewerkt wandmeubel

Hoewel een transportbench en een reisbench interessant kunnen zijn als je dagelijks met de hond in de wagen lange afstanden moet afleggen. In de meeste gevallen gaat men echter kiezen voor een draadbench omwille van de diversiteit hiervan. Een draadbench kan je gebruiken in al deze omstandigheden. Hij kan in de auto gebruikt worden om de hond in te transporteren naar de dierenarts. Ook in de wachtzaal bij de dierenarts kan je hem gebruiken. Daarnaast kan hij gebruikt worden als je op reis vertrekt en de hond voor lange periodes stil moet zitten. Door deze te gebruiken zal de hond sneller tot rust komen en minder gefocust zijn om allerlei prikkels rondom hem wanneer we op een autoweg rijden. Tenslotte kan de draadbench thuis geïnstalleerd worden en volledig weggewerkt worden als een soort wandmeubel met een kleed erover.

Een bench die volledig is ingewerkt als wandmeubel is ook verkrijgbaar, al lopen de kosten hiervoor heel snel op. Toch kiezen sommige mensen hiervoor omdat het volledig passend gemaakt kan worden aan het interieur en dus mooier is dan een gepimpte draadbench.