Tervurense herder Karakter en Verzorging en Oorsprong

tervuerense herder karakter schofthoogte

Een Tervuerense herder is een middelgrote hond met een lange weelderige haardos. Dankzij deze lange haren en fijne blik komt deze hond zeer vriendelijk over. De Tervuerense herder is een zeer elegante hond, die toch ook wel de kracht uitstraalt van een Mechelse herder. De Tervuerense herder is de minder bekende Belgische herder en het broertje van de Mechelse herder. De kleur van de vacht varieert van donker bruin zwart naar grijs. Veelal hebben de poten en staart een andere kleur dan het bovenlichaam. Typerend voor de Tervuerense herder zijn de glinsterende ogen en brede glimlach.

Oorsprong

De Tervuerense herder behoort tot de Belgische herders en is in essentie een kruising tussen de Mechelse herder en de Groenendaeler. Hij bezit dan ook de capaciteiten van deze twee honden in meer of mindere mate. Oorspronkelijk werd de hond gebruikt opm schapen te drijven en voor het bewaken van het huis of boerderij. De hond heeft een redelijk vierkante bouw, dat betekent dat hij bijna even lang als hoog is. De staart zal recht kompen wanneer de hond iets in het vizier heeft. In rust zal de staart naar beneden hangen. De hond is redelijk gespierd en kan qua lichaamsbouw gezien worden als  tussen de zwaardere Duitse robuuste herder en fijne maar zeer sterk gespierde Mechelse herder. Hij heeft een rechte rug waar de voeten en poten mooi recht naar voren staan. De botten zijn een stuk lichter dan de Duitse herder en de kop en neus is fijner.

De Belgische herder is ontstaan rond 1890. Dan begon men bepaalde verschillen van de herdershond verder uit te werken. De registratie van de herdershonden vinden we terug in 1901 in de archieven van de Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus. De standaard werd dan weer vastgesteld in 1910.

Schofthoogte Tervuerense herder

Gemiddelde schofthoogte teef: 55 – 60 cm

Gemiddelde schofthoogte reu: 60 – 66 cm

Het gewicht van de Tervuerense herder varieert tussen de 27 en 32 kg

Karakter van de Tervuerense herder

Het karakter van de Tervuerense herder kan in één woord samengevat worden, vrolijk. De hond ziet er altijd opgewekt en charmant uit. Naast deze mooie fysieke verschijning schuilt er een zeer intelligente werkhond. De hond heeft nood aan voldoende geestelijke en lichamelijke stimulatie. Het is van nature een werkhond en dat wilt hij ook meestal doen. Hoewel de hond zich graag inzet als werkhond is dit een zeer sociale hond die makkelijk als gezinshond kan dienen. Een gezin met kleine kinderen kiest beter voor een Tervuerense herder dan een Mechelse herder. Hoewel de Mechelse herder ook perfect met kinderen kan omgaan zien we bij de Tervuerense herder meer de neiging om te knuffelen en op de schoot te komen liggen. Ideaal wanneer we kinderen in huis hebben. Het grote nadeel van een Tervuerense herder als gezinshond zijn de lange haren. Dit onderschat men heel vaak. De Tervuerense herder verliest enorm veel haren in huis. Om die reden zien we veel Tervuerense herders na verloop van tijd buiten slapen. Ook dien je bij de aanschaf van een Tervuerense herder toch minstens voorzien in training van de basiscommando’s.

Voldoende prikkeling is zeker nodig

Een ander belangrijk aspect is dat de hond graag lange wandelingen maakt. Als hij niet voldoende activiteiten kan doen is er een verhoogde kans dat hij schade zal aanrichten in de tuin, in huis of zelfs zal proberen weglopen om zelf maar de wandeling af te leggen.

Hoewel vooral de Mechelse herder en Duitse herder gebruikt worden voor speciale operaties, wordt de Tervuerense herder ook vaak ingezet als speurhond en reddingshond. De hond is zeer intelligent en werklustig maar heeft een iets speelser karakter dan de twee voorgaande herdersoorten. Indien de hond te weinig beweging of mentale prikkeling krijgt zal hij de neiging hebben om schade aan te richten of weg te lopen. Hou hier dus zeker rekening mee, want een gelukkige hond is een gelukkige baas.

Verzorging

De Tervuerense herder heeft meer verzorging nodig dan een ander soort herder. Dit komt omdat zijn lange haren makkelijk kunnen klitten. De hond moet bijna dagelijks geborsteld worden. Dat is niet alleen positief voor de hond maar zal er uiteindelijk ook voor zorgen dat we minder haren terugvinden op het tapijt, de sofa of op andere plaatsen waar de hond regelmatig ligt. Voeding is van groot belang om de vacht gezond te houden. Wanneer we weten dat het lichaam eerst energie zal krijgen voor de ademhaling, de spijsvertering en de spieren. Waardoor pas op het laatst energie zal gegeven worden voor de ontwikkeling van de vacht, dan weten we dat bij een ongezonde hondenvacht, onze voeding moeten bijschakelen. Omega 3 en kokosolie kunnen helpen bij het verkrijgen van een gezonde hondenvacht.

Conclusie

De Tervuerense herder kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Men gebruikt hem vaak als reddingshond. We kunnen hem trainen om deel te nemen aan behendigheidswedstrijden of schoonheidswedstrijden. Maar hij kan ook gezien worden als een waakhond of een ideale gezinshond. Hij krijgt best training om toch zeker enkele basiscommando’s te leren kennen en heeft nood aan lange wandelingen. Of een groot domein waar hij voldoende interactie krijgt met zijn baasjes in de vorm van balspelletjes of mentale spelletjes. Het grote nadeel bij deze hond zijn de lange haren die in huis blijven hangen als de hond vooral binnen leeft. Een ander nadeel is zijn neiging tot weglopen wanneer men onvoldoende activiteiten doet met de hond.