Hoe Kunnen We De Hondenvacht Gezonder Maken?

hondenvacht gezonder maken

Een gezonde vacht voor honden behoort tot de basisverzorging van je hond. Wanneer we dit geregeld doen zal onze hond er mooier uit zijn maar zal hij ook gezonder blijven. De hondenvacht verzorgen zal ook zorgen voor een betere band met je hond. Ook zal je sneller veranderingen opmerken in de vacht en kan je eventuele problemen sneller ontdekken. Regelmatig zien we honden met een doffere vacht of een droge huid, met schilfers als gevolg. Ook krijgen die honden meer last van haaruitval waardoor de hondenvacht er ongezond uit ziet. Het is dus onze taak om ervoor te zorgen dat de hondenvacht mooi blijft glanzen en de hond op die manier gezonder wordt.

Hoewel de verzorging van de hondenvacht zoals borstelen en regelmatig wassen uiteindelijk belangrijk zijn, al mag men zeker niet overdrijven met de hond wassen. Toch zien we dat voeding een doorslaggevende rol speelt in het bepalen van de hondenvacht. Het zijn de mineralen, vitamines en vetzuren die voor een groot deel de structuur van de hondenvacht bepalen. Door te borstelen kunnen we dit louter mooier tot uiting brengen.

Geef regelmatig een ei

Grote honden mogen wel dagelijks een ei eten, terwijl kleinere honden beter slechts 1 of 2 keer per week een eitje mogen eten. Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen die zowel de huid als de vacht van honden gezonder gaat maken.

Eieren bevatten onder meer :

  • zink
  • magnesium
  • fosfor
  • vitamine A
  • vitamine B
  • vitamine E
  • omega 3 (afhankelijk van de voeding van de kippen)

Je kan een ei bakken of je kan het ei rauw geven. Ook de schaal kan je gerust mixen en aan de hond geven als extra toevoeging. De schaal bevat heel veel calcium. Indien je eieren kunt kopen in de supermarkt die omega 3 bevatten, of je zelf kippen hebt die voldoende omega 3 bronnen in hun kippenvoeding krijgen, dan kan je nog een extra voedingsstof geven aan je hond die de hondenvacht gezonder zal maken. Omega 3 is een zeer belangrijke voedingsstof om de hondenvacht gezonder te maken.Een gezonde vacht voor honden behoort tot de basisverzorging van je hond. Wanneer we dit geregeld doen zal onze hond er mooier uit zijn maar zal hij ook gezonder blijven. De hondenvacht verzorgen zal ook zorgen voor een betere band met

Omega 3

Zalmolie bevat hoge hoeveelheden omega 3. Dit zijn voor honden essentiële vetzuren. Dat betekent dat de hond die vetzuren niet zelf kan aanmaken maar louter via de voeding kan krijgen. Zalmolie is verder ook interessant omdat het in verhouding, een hogere hoeveelheid omega 3 dan omega 6 bevat. En dat is weer goed om de algemene verhouding tussen de vetzuren in het lichaam van de hond gunstiger te maken. Wat dan weer van invloed is om de hondenvacht gezonder te maken.

Omega 6 is zeker ook een belangrijke voedingsstof voor honden, maar die vinden we in quasi elke soort hondenvoeding terug in hoge hoeveelheden. Het is dus meestal niet nodig om hier extra naar op zoek te gaan.

Heel wat hondenvoeder bevat zalm, het kan een goed idee zijn om regelmatig zalm aan de hond te voederen. Al zullen niet alle honden deze hondenvoer lusten. Het is dus belangrijk dat we eerst testen met één portie, om te kijken of de hond dit daadwerkelijk wilt opeten. Indien hij dat niet wilt dan kunnen we zalm olie kopen speciaal voor honden. En die dan eventueel mengen in een snack, het hondenvoer of het drinkwater. Bij toevoeging aan het drinkwater kunnen we echter hetzelfde probleem krijgen als bij toevoeging aan het hondenvoer. De geur kan ervoor zorgen dat de hond het niet zal opdrinken. Alternatieven hiervoor zijn bijvoorbeeld walnotenolie of hennepolie. Die bevatten minder omega 3 dan zalmolie maar hebben een meer neutralere smaak.

Kokosolie

Kokosolie of kokosvet heeft een zoetere smaak die honden meestal lekker vinden. Wanneer we dus kokosolie gaan mengen in het eten zal de hond zeker zijn maaltijd opeten. De vetten in deze olie zullen helpen om de hondenvacht gezonder te maken maar kunnen ook bijdragen aan een verbeterde darmflora en kunnen zelfs vlooien, teken en andere parasieten afweren. Kokosolie heeft ook een gunstig effect op de vorming van tandplak. Het is een duurdere voedingsstof maar hoeft niet in grote hoeveelheden toegediend worden. Hou hierbij zeker rekening met de dagelijkse behoefte aan calorieën en de hoeveelheid vetten die de hond nodig heeft.

Kijk voor complete voeding

Op elke verpakking hondenvoer staat de hoeveelheid voedingsstoffen. Zorg voor een zo compleet mogelijk pakket zodat de hond alle belangrijke vitamines en mineralen kan innemen via de dagdagelijkse voeding. Dat maakt het voor jou makkelijker om de hondenvacht gezonder te maken. Maar zal de honden ook zeker ten goede komen omdat ze  minder snel last krijgen van allerlei kwaaltjes en ontstekingen.

Honden die zeer actief zijn en vaak sporten of lange tochten maken hebben een verhoogde hoeveelheid energie nodig. Het is best honden te voederen na een lange training of trektocht omdat hun spijsvertering trager werkt wanneer ze een fysieke inspanning aan het doen zijn.

Opgelet met wasbeurten

We moeten de honden zeker regelmatig wassen als we er vaak mee ravotten in modder en in het bos. Toch is het niet aangeraden om honden veel te wassen. De hondenvacht is namelijk geschikt om in het wild te leven en zij hebben natuurlijke mechanismen die het grote vuil reeds van hun vacht kan schudden. Hoe minder we de hond wassen hoe beter en hoe makkelijker we de hondenvacht gezonder kunnen maken. Teveel wassen verhoogt namelijk de kans op een drogere huid. Het zal immers ook zorgen dat de natuurlijke uitwendige vetlaag bij de hond dunner wordt. Twee keer per jaar wassen zou zeker het maximum moeten zijn.

De hond regelmatig borstelen

Borstelen is iets waar honden niet genoeg kunnen van krijgen. Elke hond vindt het leuk als je hem wilt krabben. Het geeft hen een ontspannend gevoel en is van zeer groot belang als we de hondenvacht gezonder willen maken en gezond willen houden. Door te borstelen krijgen we deze natuurlijke glans te zien in de hondenvacht. Dit komen vooral door het spiegeleffect, de weerkaatsing van licht op de hondenvacht die de vacht laat glanzen. Maar vooral ook doordat borstelen ervoor zal zorgen dat dode huidcellen verwijderd worden. Dit geeft meer plaats voor gezonde huidcellen om zich verder te ontwikkelen. Waardoor de hondenvacht gezonder wordt.

Hoe kunnen we bepalen of de hondenvacht gezond is of niet?

Wanneer je je afvraagt of de vacht van je hond gezond is of niet, kan je makkelijk kijken naar het gemak waarmee je kan borstelen. Heb je heel wat moeite om de hond te borstelen dan is dat een indicatie dat de hondenvacht gezonder moet worden. Of een indicatie dat je de hond onvoldoende borstelt. Een andere manier is om tegen de haarlijn te borstelen. De meeste honden vinden dit heel lekker omdat het nog meer dan ontspannende masserende effect geeft. Heb je moeite om tegen de haarlijn in te borstelen dan kan dat hier weer een indicatie zijn dat de hondenvacht ofwel meer geborsteld moet worden ofwel dat we onze voeding niet voldoende op punt hebben gebracht. Bij honden met zeer lange haren is het borstelen tegen de haarlijn niet altijd mogelijk zonder het dier pijn te doen. Dat is dan ook niet aangeraden. Bij een Mechelse herder is het perfect mogelijk en vinden ze het super leuk. Een Tervurense herder zal dit niet altijd leuk vinden.