Zijn eieren gezond voor een hond?

honden eieren eten

Je hebt je vast wel reeds afgevraagd, zijn eieren gezond voor een hond? Mag een hond eieren eten? Je zou denken van wel, aangezien ze reeds duizenden jaren gebruikt worden als voeding voor mensen. Een ei bevat heel wat belangrijke voedingsstoffen en essentiële eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam dus zijn ook de bouwstoffen van het lichaam voor honden. Het is dus zeker geen slecht idee om de hond af en toe een ei te geven om te eten.

Hoeveel eieren mag een hond per dag eten?

Hier is het van belang dat we het ei gaan zien als snack en niet als algemene voeding. Een ei bevat ongeveer 80 calorieën en het is dan vooral afhankelijk van het gewicht en de bewuste hoeveelheid energie die de hond nodig heeft, om te gaan bepalen hoeveel eieren een hond op een dag mag eten. Zonder hier tot in wiskundig detail te gaan kunnen we algemeen stellen dat een grote hond elke dag een ei kan eten terwijl kleine honden beter slechts om de 2 a 3 dagen een ei kunnen eten. Dat heeft als voordeel dat de honden niet snel te maken krijgen met overgewicht als gevolg van de eieren en biedt hen ook iets om naar uit te kijken.

Mag een hond rauwe eieren eten?

Voor mensen is het niet aangewezen om rauwe eieren te eten. Het risico blijft dat de eieren Salmonella bevatten. Hier geldt hetzelfde voor honden. Het is dus beter dat je eitjes gekookt zijn voor we ze aan onze honden voederen. Toch wordt het algemeen niet afgeraden om de hond rauwe eieren te geven. Het is echter wel nodig om de eerste keren te controleren of de hond geen maag of darmproblemen ontwikkelt. Een rauw ei is moeilijker te verteren dan een gekookt ei. Dat is dan weer een andere reden waarom het beter is de hond enkel gekookte eieren te geven om te eten. Het ei verliest ook geen enkele voedingsstof wanneer het gekookt wordt.

De eieren kunnen ook gebakken worden in de pan in de vorm van een omelet natuurlijk. Hierbij moeten we gewoon rekening houden dat we niet al teveel olie of boter gebruiken, dit kan namelijk leiden tot maag of darmproblemen bij de hond, maar kan net zo goed toegediend worden als gekookte of rauwe eieren.

1 ei (van 60 gram) bevat :

 • 90 Kcal energie
 • 6.8 gram vet
 • 2 gram verzadigde vetten
 • 7.5 gram eiwit
 • 0.2 gram zout
 • 192 mg cholesterol
 • Vitamines A, B, D
 • Mineralen selenium en fosfor

Kunnen honden eierschalen eten?

Eierschalen bevatten heel wat cruciale mineralen die van levensbelang zijn voor de gezondheid van de hond. Denk maar aan de hoge hoeveelheid calcium die we terugvinden in eierschalen. Als we eierschalen toedienen aan de hond doen we er goed aan die stevig te mengen in andere voeding en in kleine stukken te geven. Eierschalen kunnen namelijk scherpe randen bevatten waardoor ze de hond kunnen snijden. Een afspraak bij de dierenarts na het eten van eierschalen willen we zeker absoluut vermijden. We kunnen ze makkelijk platstampen met een vork of kooklepel. Eierschalen kunnen net als rauwe eieren Salmonella bevatten, het kan daarom ook aangewezen zijn om de eierschalen eerst te koken alvorens die aan de hond te geven.

Een tip kan hier zijn dat we de eierschalen mixen in een blender en op die manier mengen met de dagelijkse voeding van de hond. Zo krijgt de hond extra mineralenpoeder toegediend in de vorm van eierschalen. Een goedkoper alternatief dan de poeders die men kan kopen en ze bevatten ook de belangrijkste mineralen voor de hond.

De reden waarom het eten van eierschalen voor honden wordt afgeraden is omdat ze zich makkelijk kunnen kwetsen aan de scherpe randen van de eierschalen of Salmonella kunnen innemen die zich in de eieren bevindt. Het koken van de eierschalen in combinatie met het mixen in de blender zal deze twee mogelijke risico’s uitsluiten.

Een eierschaal bevat :

 • Calcium : belangrijk voor het skelet van de hond. Hou er rekening mee dat pups geen extra calcium nodig hebben, zij kunnen het overtollige calcium niet uitscheiden zoals volwassen honden dat doen.
 • Magnesium : van belang voor het goed functioneren van de spieren van de hond, het zenuwstelsel en de energiestofwisseling
 • Selenium
 • Strontium
 • Fluoride

Conclusie

Honden kunnen dus zeker eieren eten. Eieren bevatten belangrijke eiwitten die nodig zijn voor de bouw van het lichaam. Daarnaast vinden we belangrijke mineralen als Calcium, magnesium en ijzer terug. Eieren bevatten ook ruime hoeveelheden vitamine A, B2 en B12. Ook kunnen (afhankelijk van de voeding voor de kippen) eieren een ruime hoeveelheid omega 3, vitamine D en vitamine E bevatten. Deze vitamines en vetten zijn dan weer van gunstige invloed op de vacht van de hond.

Het is wel aangeraden om niet meer dan 1 ei per dag te geven aan een grote hond en kleinere honden  slechts om de 2 a 3 dagen tot slechts wekelijks een ei te geven. Dit omdat anders een te groot deel van hun energiebehoefte uit de eieren afkomstig zou zijn. We kunnen de eieren koken, bakken of we kunnen ze rauw toedienen. Het is zelfs mogelijk om de eierschalen aan onze honden te geven als toevoeging om gezonde botten te krijgen en te behouden.

Zorg voor een gezonde gevarieerde voeding voor uw hond met de nodige beweging. Dat is het belangrijkste om de hond gezond te houden. Het geven van een ei kan hierbij dienen als extraatje en als lekkernij. Eieren kunnen echter niet gebruikt worden ter vervanging van voeding voor de hond.