Hoe maak je een Mechelse herder moe?

hoe maak je een mechelse herder moe

Een Mechelse herder heeft eindeloos veel energie. Je kan je dan als eigenaar van een Mechelse herder wel eens afvragen, hoe maak je een Mechelse herder moe? Dit soort honden zijn eerst en vooral niet aan te raden voor mensen die vaak lang van huis weg zijn. Ze hebben heel veel aandacht nodig en zijn zeer veeleisend van hun baasjes. Ze hebben over het algemeen ook een betere conditie dan de meeste andere hondenrassen, dus vragen ze meer activiteit. Het maakt eigenlijk niet uit of die activiteit fysiek of mentaal is. Want ze houden even veel van zoekspelletjes als van balspelletjes. Het is wel natuurlijk een feit dat je een mechelse herder sneller moe maakt door middel van actieve spelletjes. 

Je dient gemiddeld elke dag 30 minuten tot een uurtje tijd uit te trekken voor de hond. Op die manier zal de hond niet zelf op zoek gaan naar activiteiten, zoals bijvoorbeeld de zetel of tapijt kapot bijten. Je ziet het vaak op sociale media, de Mechelse herder die een zetel of een tapijt kapot heeft gebeten. Heel vaak (niet altijd) is dat te wijten aan te weinig activiteit en dan gaan ze maar zelf op zoek naar een leuke activiteit. 

In dit artikel gaan we een reeks activiteiten bespreken die een Mechelse herder heel leuk vindt om te doen. En die zeker een antwoord bieden op de vraag, hoe maak je een Mechelse herder moe?

Een wandeling maken

Het klinkt nogal cliché maar met de hond gaan wandelen is een ideale manier om een hond moe te maken. Elke hond houdt van een leuke wandeling. Voor het baasje is het natuurlijk ook een leuke vorm van ontspanning. We kunnen even ontsnappen aan het drukke professionele leven en duiken de natuur in met de hond. Je kan ook elke dag een wandeling rond de woning doen, maar honden zullen het toch leuker vinden om in de natuur te zijn. Net zoals het ook voor mensen leuker is om een wandeling te maken in de natuur of een wandeling in een drukke stad. 

Indien je elke dag gaat wandelen dan is 40 minuten tot een uurtje zeker genoeg om de hond voldoening te geven. Hij zal misschien niet uitgeput zijn na een wandeling van een uurtje. Maar toch tevreden zijn dankzij het uurtje tijd met zijn baasje. In het weekend of op vrije dagen kunnen we natuurlijk langere wandelingen doen. 

Een Mechelse herder zal sowieso niet sneller moe worden dan zijn baasje als het op lange afstanden aankomt. Hou er wel rekening mee dat enorm lange wandelingen op straat of troitoir schadelijk kunnen zijn voor de kussentjes die onder de hond zijn pootjes zitten. Die kunnen daardoor ontsteken. Nog een bijkomend voordeel van een natuurwandeling tegenover een stadswandeling.

Met een bal spelen

Een Mechelse herder speelt heel graag met een bal. Ze doen niks liever dan de bal steeds terugbrengen naar hun baasje, om er dan terug om te hollen. Wie een lange tuin heeft of een groot terrein ter beschikking heeft, kan dus zeker elke dag eens een halfuurtje met de bal gooien. De Mechelse herder zal heel tevreden zijn en ook relatief snel moe worden omdat hij elke keer gaat sprinten achter de bal, om hem dan terug te brengen naar zijn baasje.

Een tip is om met de hond te voetballen. Niet alleen kleine ballen zoals tennisballen kunnen gebruikt worden om de hond moe te maken. De Mechelse herder houdt ook heel erg van voetbal! Het zit in z’n genen. Ze doen niks liever dan de bal te halen of de bal te stoppen zoals een doelman of doelvrouw.

Doe dit echter op voorwaarde dat je het niet erg vindt dat je gras helemaal weg is na enkele weken. De Mechelse herder draagt stevige voetbalschoenen! Al bij al is het een plezier om met de hond te spelen en is het de meest effectieve manier om een hond moe te maken. Als hij of zij van het spelletje houdt natuurlijk.

Zoekspelletjes om de hond moe te maken

De meeste honden houden ervan om dingen te zoeken. Dat kan van alles zijn

  • Snoepjes
  • Speeltjes
  • Kledingstukken
In het begin kan je het de hond wat makkelijker maken en het snoepje of speeltje niet ver verstoppen. Naarmate de hond beter getraind wordt in het zoeken naar dingen kan je moeilijkere opdrachten geven. Zo kan je de hond van de benedenverdieping laten zoeken op zolder. Hij zal de trappen op sprinten en zal dus relatief snel moe worden.

Je kan hierbij vaak het woordje “zoek” gebruiken. Op die manier zal de hond heel snel begrijpen dat je iets verstopt hebt en dat hij moet zoeken. 

Touwtje trekken om de hond moe te laten worden

Ook zullen de meeste honden hun kracht willen tonen tegenover hun baasje en spelenderwijs touwtje trekken. Doordat de hond hier bijna al zijn kracht zal geven zal de hond dan ook snel moe worden. Enkele zaken zijn hier wel van belang. Zo dienen we te zorgen dat het touw schoon blijft en niet vol hangt met aarde. De aarde zou namelijk de tanden kunnen beschadigen wanneer de hond zijn grip wilt plaatsen op het touwtje. Dit soort spelletjes doen we dus beter met een proper touw.

Daarnaast is het ook van belang dat we de hond regelmatig laten winnen. Dat is goed voor het zelfvertrouwen en zo zal hij steeds verlangen om dit spelletje te kunnen spelen met zijn of haar baasje. Trek zeker niet te hard bij kleine of middelgrote honden. Ze kennen vaak hun eigen kracht niet en kunnen hierdoor wel hun tanden of kaken pijn doen. 

Stierenspelletje met de rode vod

Dat is niet letterlijk met een rode vod, het maakt niet uit welke vod het is. Een Mechelse herder vindt het leuk om net als een stier achter een vod aan te lopen. Je kan er dan heen en weer mee zwaaien en de hond zal springen om de vod te proberen pakken. Denk maar aan hoe je als kind op de draaimolen ook de bal wou pakken voor een gratis ritje.

Dit is een zeer uitputtende activiteit voor de hond en binnen 15 a 20 minuten zal je de mechelse herder hiermee moe maken. Ideale activiteit voor als je niet veel tijd hebt maar er toch wilt voor zorgen dat de hond zich even kan uitleven.

Conclusie over hoe je een hond moe maakt 

Een Mechelse herder is één van de meeste actieve honden en hij wordt niet snel moe. Daar dien je echter van bewust te zijn voor je de hond aanschaft want ze vragen heel veel energie. Daarnaast heeft elke hond beweging en aandacht nodig. Elke hond kan je moe maken door één of meerdere van deze activiteiten te doen. Eerst en vooral is de activiteit leuk voor de hond, en daarnaast is het samenspel met zijn baasje leuk voor de hond. Zeker de Mechelse herder want hij houdt van aandacht en interactie met zijn of haar baasje.