Kan een Mechelse herder buiten slapen?

kan mechelse herder buiten slapen

Kan een Mechelse herder buiten slapen hangt af van de temperatuur ‘s nachts. Maar in 350 van de 365 nachten kan een Mechelse herder, net als een Duitse herder en vele andere grote en middelgrote hondenrassen buiten slapen. Het is wel belangrijk dat we een speciale ruimte voorzien. Als de hond geen beschutting krijgt voor wind en regen zal de hond hierdoor gezondheidsproblemen ontwikkelen.

De juiste kennel

Eerst en vooral dient de Mechelse herder een eigen kennel te hebben. Deze kennel is best minstens 4m² en staat het best langs twee kanten tegen een muur met een open kant die richting het zuiden geöriënteerd staat. Op die manier komt er voldoende licht binnen in de kennel en kan het ook minder tochten als gevolg van de wind. De kennel staat immers in een hoek. Het is perfect mogelijk om meerdere honden in één kennel te laten. Een afdak is handig, al is dat niet per sé nodig. Indien de hond af en toe in huis komt is het natuurlijk wel aan te raden om een dak te plaatsen. Dit kan heel makkelijk en relatief goedkoop met doorzichtige PVC platen.

Een afzonderlijk hok

Het is daarnaast ook belangrijk dat er een afzonderlijk hok voor elke hond in de kennel staat. Dat hok moet de specifieke grootte van de hond hebben. Niet te groot en niet te klein. Te klein zou dan weer te krap worden waardoor de Mechelse herder problemen met zijn gewrichten kan ondervinden. Te groot zou dan weer de kans kunnen geven dat het hok in de winterperiodes te koud wordt.

Ook is het belangrijk dat het hok van de grond staat, dit om eventuele neerslag tegen te gaan. Ook urine en andere vloeistoffen kunnen zo niet onder of in het hondenhok terechtkomen. We kunnen het hok ook isoleren langs de buitenkant om het op die manier warm te houden binnen. Best leggen we een mat op de grond waar de hond kan op slapen.

Aangepaste voeding voor hond die buiten slaapt

Een hond die tijdens de koudere periodes buiten slaapt zal meer energie verbranden. Het is dan ook noodzakelijk dat we zorgen voor extra voeding tijdens de winterperiode. Op die manier kan de natuurlijke vetlaag voor de nodige bescherming zorgen en heeft de Mechelse herder voldoende calorieën om zijn lichaam op temperatuur te houden. Dat is echter vaak het probleem bij een Mechelse herder, omdat de hond van nature een zeer slanke hond is. Bekijk dus hoeveel voeding je in de zomer geeft, en geef dan zeker 1/4 of 1/3 van extra tijdens de koude periodes van het jaar. Gelukkig hebben we heel weinig vriesdagen in ons land, toch is voldoende voeding noodzakelijk om te beschermen tegen de koude nachten.

Waarom is het nuttig om een Mechelse herder buiten te laten slapen?

Wanneer we de Mechelse herder hebben aangeschaft met als hoofdreden, de bescherming van het erf, dan is het natuurlijk beter dat we de Mechelse herder buiten laten slapen. Een betere bescherming tegen ongewenst bezoek zal je niet vinden. De hond zal bij de minste beweging lawaai maken en waarschuwen dat er iets niet pluis is. Daarnaast is het ook niet aangewezen voor een hond om tijdens de winterperiodes in de warme woonkamer te blijven overnachten. Een hond ondergaat fysieke veranderingen tijdens de zomer en winter. De vacht wordt voller of minder vol. Deze natuurlijke verandering willen we niet in verwarring proberen te brengen.

Wanneer kan een Mechelse herder niet buiten slapen?

Mocht het stevig vriezen dan is het toch aangewezen om de hond binnen in de garage of tuinhuis te laten overnachten. De Mechelse herder heeft geen lange haren dus is niet bestemd tegen temperaturen onder het vriespunt. Hoogstwaarschijnlijk zal de hond er geen problemen mee ondervinden mocht de temperatuur -1 of -2 worden. Toch nemen we hier best geen risico’s en laten we onze Mechelse herder in deze barre wintertijden binnen slapen.

Ga regelmatig de hond controleren. Wanneer we zien dat de Mechelse herder aan het bibberen is van de kou dan is het zeker geen goed idee om hem buiten te laten slapen.

Overlast

Indien we van bij het begin de Mechelse herder buiten laten slapen dan zal hij waarschijnlijk niet voor overlast zorgen. Als de hond reeds enkele maanden of jaren binnen kan slapen en dan plots terug buiten moet slapen kan dit echter wel voor problemen zorgen.

Mag je een Mechelse herder nu buiten laten slapen?

Het is beter dat we hiermee beginnen van bij het begin. Als de hond nog pup is leren we hem reeds buiten overnachten. De pup zal hier heel snel aan wennen en ook zijn vacht zal zich hier aan aanpassen en daardoor ook beter bestand worden tegen de kou. Zoals we reeds hebben gezegd laten we de Mechelse herder beter binnen slapen wanneer het vriest. Ook hier kiezen we beter voor een garage of tuinhuis en niet voor de woonkamer, het is immers onze bedoeling dat we hem willen leren buiten slapen. Indien we reeds vanaf puppy de hond de keuze geven tussen de leefkamer of sofa en zijn kennel buiten, dan gaat de hond hier niet moeten over nadenken en krijgen we te maken met blaffen en overlast als we dan toch beslissen om hem ‘s nachts buiten te laten slapen.