Hoe kies je het beste hondenvoer voor honden?

beste hondenvoer voor honden

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten hondenvoer dat het vaak moeilijk wordt om nog door het bos de bomen te zien. Dan kunnen we ons wel eens afvragen, hoe kies je het beste hondenvoer voor honden? In dit artikel proberen we je wegwijs te maken in de verschillende mogelijkheden en de belangrijkste voedingsstoffen voor een hond om een gezond en lang leven te leiden zonder gezondheidsproblemen en ziektes. De al dan niet goede gezondheid van de hond is namelijk afhankelijk van de gezondheidsgraad van de voeding die we geven aan onze hond in de vorm van hondenvoer.

Voeding dient in de eerste plaats voor energie. Energie is niet alleen de kracht om te lopen achter het balletje, maar dus ook om te ademhalen, de organen goed te laten functioneren, spieren voeden en het regelen van de lichaamstemperatuur van de hond. Een ander belangrijk aspect is de vacht, maar die komt pas als laatst aan de beurt. Het hebben van een ongezond lijkende vacht is dan ook een indicatie de hond onvoldoende voedingsstoffen inneemt.

De hond is en blijft een pure vleeseter

Een hond is een echte carnivoor, dat kan je makkelijk zien aan de tanden. Daar is zeker geen discussie over mogelijk. Je zou dan kunnen denken, honden hebben veel vlees nodig. In veel gevallen klopt dat, er zijn heel wat mensen die enkel vlees geven aan de hond. Honden hebben namelijk heel veel gemeen met wolven, in de meeste gevallen kunnen ze ook paren met wolven dus ze delen een heel groot deel van het DNA met de wolf. En een wolf eet enkel vlees. Een hond enkel en alleen vlees geven zou dan geen foute aanpak zijn. Maar waarom zijn er dan zoveel verschillende soorten hondenvoer voor honden? Wat maakt het nu voor verschil uit?

Een hond gaat door bepaalde fasen in zijn leven en dat maakt reeds een groot verschil uit in het bepalen wat nu het beste hondenvoer voor honden is. Een pup heeft andere verhoudingen nodig van bepaalde voedingsstoffen dan een volwassen of reeds oudere hond. Daarnaast kunnen er tekenen van tandplak aanwezig zijn, dan zijn er ook weer andere soorten hondenvoer voor honden die hierop gaan focussen.

Dezelfde basis voedingsstoffen

Honden hebben in essentie dezelfde voedingsstoffen nodig als mensen. Mensen hebben net als honden, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en water nodig. Quasi alle hondenvoer voor honden zal deze elementen bevatten. Alleen zal de verhouding steeds anders zijn. Ook de bron vanwaar de vetten en eiwitten afkomstig zijn zullen anders zijn. Zo zijn er heel veel vegetarische en veganistische producten tegenwoordig op de markt die het eiwit uit soja halen en de vetten uit algen. Zolang ze dezelfde voedingsstoffen binnen krijgen is er waarschijnlijk geen probleem. Alleen wordt vaak vergeten dat een hond een carnivoor is en een mens een omnivoor is. Voor mensen is een aanpassing naar plantaardige voeding relatief makkelijker dan voor een hond. Het spijsverteringsstelsel van een hond is gemaakt om vlees te verteren. En misschien zal dit na duizenden jaren evolutie misschien veranderen als alle honden plantaardig gaan eten. Vandaag de dag is de hond echter nog steeds een carnivoor.

Hoeveelheid eiwitten verschilt voor volwassen honden en voor puppy’s

Het eerste grote verschil tussen een puppy en een volwassen hond vinden we terug in de eiwitten. Voor een volwassen hond kunnen we rekenen dat hij twee maal zijn gewicht in gram eiwitten nodig heeft. Een hond van 20 kg heeft dus in principe nood aan minstens 40 gram eiwitten per dag. Die zijn van belang om de spieren goed te laten functioneren en om de groei te stimuleren. Wanneer onvoldoende eiwitten worden ingenomen zullen tekorten aan eiwitten uit de spieren gehaald worden waardoor de hond op termijn zwakker wordt. Een puppy daarintegen is in volle groei en heeft om die reden tot 10 keer zoveel gram eiwitten nodig als zijn gewicht. Een hond van 5 kg heeft dus nood aan 50 gram eiwit. Daar vind je al het grote verschil in hondenvoer voor honden en hondenvoer voor puppy’s. Het hondenvoer voor honden zal minder ruw eiwit bevatten dan hondenvoer voor puppy’s.

Betekent dit dan dat we verplicht zijn om speciaal hondenvoer voor puppy’s te kopen als we reeds een andere volwassen hond hebben? Neen, hoewel hondenvoer voor honden minder eiwitten zal bevatten dan de eiwitten die nodig zijn voor een pup, toch zijn er voldoende alternatieven in de vorm van snacks die vaak tot 60% – 70% eiwit bevatten. Hoewel het natuurlijk wel aangewezen is om puppyvoeding te kopen. Niet alleen de hoeveelheid eiwitten is anders, ook de samenstelling van de vetten, vitamines en mineralen is anders voor een pup dan voor een volwassen hond. Het is dus makkelijker om deze kant en klare voeding te kopen, dan zelf aan de slag te gaan in de hoop dat je de juiste verhoudingen toekent.

De soorten vetten

Hier zien we een volgend verschil tussen pups en volwassen honden. Volwassen honden hebben naargelang hun gewicht in kilogram, dezelfde hoeveelheid vet in gram nodig. Een hond van 25 kg heeft dus nood aan minstens 25 gram vet per dag. Terwijl je dit voor een pup maal 4 kunt doen. Een pup van 5 kilogram heeft dus nood aan 20 gram vet per dag. Vet geeft niet alleen energie, het geeft ook smaak aan de hondenvoer voor honden en zal dus lekker zijn. Vetzuren zijn een belangrijke bron van energie maar zullen ook helpen om vitamines op te slaan en te transporteren doorheen het lichaam.

Omega 3 vetzuren en omega 6 vetzuren

Het beste hondenvoer voor honden bevat de juiste hoeveelheden omega 3 en omega 6. Omega 3 heeft een ontstekingsremmende werking en zal bescherming bieden aan het hart en aan de bloedvaten. Daarnaast zal voldoende omega 3 ook zorgen een gezondere huid en vacht en eventuele vachtproblemen verhelpen. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat omega 3 bescherming biedt tegen auto-immuunziekten en kanker bij honden.

Daarnaast zijn omega 6 vetzuren ook van belang om het beste hondenvoer voor honden te bepalen. Omega 6 vetzuren bieden ook bescherming voor het hart en de bloedvaten. Een juiste verhouding omega 3 en omega 6 is ook belangrijk. Heel veel hondenvoer voor honden bevat namelijk teveel omega 6 in vergelijking met omega 3. Een goede verhouding bedraagt 1 op 4 maar kan eventueel ook 1 op 5 bedragen. Dat betekent dat we voor 1 gram omega 3, maximaal 5 gram omega 6 mogen hebben in het beste hondenvoer voor honden.

Er zijn ook supplementen voor honden beschikbaar die extra omega 3 in de vorm van zalmolie, algenolie of lijnzaadolie bevatten. Dit kun je eventueel mengen met het hondenvoer om op die manier een optimale verhouding aan het dier te geven.

Koolhydraten

De meeste hondenvoer voor honden zal ook een vorm van koolhydraten bevatten. Vaak zijn dit rijst, maïs, aardappelenzetmeel of groenten. Dit behoort misschien niet tot de natuurlijke voeding van de hond maar kan wel helpen bij het bekomen van een gezonde darmflora. De vezels in deze groenten zullen bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Daarnaast vormen ze een bron van vitamines die van belang zijn voor het immuunsysteem van de hond.