Je wilt een mechelse herder aanschaffen maar je vraag je af of een mechelse herder goed alleen kan zijn? In dit artikel gaan we hier dieper op in en proberen we een antwoord te formuleren op de vraag “kan een Mechelse herder goed alleen zijn”. Het antwoord is afhankelijk van verschillende factoren. Eerst en vooral is de Mechelse herder een hond die heel veel aandacht vraagt en dus nodig heeft. Hij heeft mentale uitdagingen nodig maar houdt ook van fysieke activiteiten en krijgt graag de volle aandacht van zijn baasjes door zijn wil to please, ofwel zijn wil om zijn baasjes te plezieren. Daaruit kan dus automatisch opmaken dat een Mechelse herder niet graag alleen is, net als de meeste andere honden trouwens. Toch is dat afhankelijk van de situatie en elke situatie is anders. Net zoals elke hond op dat vlak ook anders is.
Hond alleen laten wanneer je gaat werken
Stel dat je een 9 to 5 job hebt en je bent elke weekdag weg gaan werken. Maar je plant wel activiteiten met de hond na het werk of voor het werk. Dan zal de hond zijn biologische klok afstellen op wanneer de baasjes thuis zijn. In veel gevallen zal de hond dan gewoon slapen, wachten en rusten tot zijn baasje terug thuiskomt. Ook zal hij niet eten noch drinken (als de hond binnen blijft) gedurende de periode dat hij alleen is. Waarschijnlijk omdat hij dan beseft dat hij naar buiten moet om zijn behoefte te doen. Wanneer zijn baasje terug thuiskomt is het alle hens aan dek en zal de hond dan wel verwachten dat er een leuke en spannende activiteit op het menu staat.
In het andere geval, met dezelfde 9 to 5 job, maar je bent te vermoeid om nog iets te ondernemen na het werk, dan is er grote kans dat de hond dit niet leuk gaat vinden wanneer hij terug alleen gelaten wordt. Hij heeft immers ook niets om naar uit te kijken en de kans bestaat erin dat hij zelf op zoek gaat naar activiteiten. Die activiteiten zijn dan bijten in meubels zoals de zetel, urineren in huis om de aandacht van het baasje te trekken. En andere negatieve dingen om toch maar de aandacht van zijn baasje te krijgen.
Het is dus zeker belangrijk als we de hond regelmatig alleen laten dat we voldoende activiteiten doen met de hond wanneer we thuiskomen. Op die manier heeft de hond altijd iets om naar uit te kijken en zal hij de periode dat hij alleen is kunnen overbruggen met de gedachte dat je straks weer thuiskomt en dat hij dan terug kan spelen, wandelen of een andere leuke activiteit kan doen.
Elke hond is anders en heeft een ander verleden
Veel is afhankelijk van het soort hond en hoe het karakter van de hond in elkaar zit. De ene hond heeft er meer moeite mee dan de andere. Wanneer we een hond uit het opvangcentrum of asiel halen bijvoorbeeld, dan kan er reeds verlatingsangst aanwezig zijn bij de hond. De eerste maanden dat we de hond alleen laten kan voor de hond een heel moeilijke periode zijn. De meeste honden raken toch gewoon aan de nieuwe situatie en kunnen deze verlatingsangst loslaten. Zeker wanneer hij voldoende aandacht krijgt op momenten dat je thuis bent. Maar voor sommige honden zal die verlatingsangst nooit volledig weg gaan en wordt het dus niet makkelijk om de Mechelse herder alleen te laten.
Het kan interessant zijn om een bepaald speeltje dat de hond leuk vindt achter te laten wanneer je het huis verlaat. Of je kan een groot been geven waar de hond zich enige tijd mee kan bezig houden. Ook een tweede hond kan het alleen zijn misschien draaglijker maken voor een hond die daar heel veel problemen mee ondervindt. Toch blijft de grootste factor, de manier waarop je met de hond omgaat wanneer je thuis bent. Zorg je voor voldoende interactie, voldoende activiteiten en stimulatie, dan zal de hond de situatie accepteren dat hij regelmatig alleen is en zal hij gewoon geduldig wachten tot je terug thuis bent.