Hoe Kunnen We Vlooien Bestrijden Bij Honden?

vlooien bestrijden bij honden

Vlooien vertoeven heel graag bij honden. Ze hebben een dikke vacht, ze kunnen zich goed verstoppen en hebben voldoende te eten. Vlooien komen het hele jaar voor. Buiten is dat vooral in de warmere periodes, binnen kunnen ze het ganse jaar door overleven. Een grote misconceptie is dat vlooien bij honden slechts voor een heel klein percentage op de hond zitten. Het overgrote deel bevindt zich in de nabijheid in de vorm van eitjes en poppen. Je zal ze niet zien als je niet goed kijkt, zo goed kunnen ze zich verstoppen. De hond zal er zelf ook meestal geen last van ervaren. Enkel wanneer de besmetting enorm groot wordt kan er een allergische reactie optreden of zal de hond zich abnormaal veel beginnen krabben. Als we dan constateren dat de hond vlooien heeft zal het een heuse taak worden om die vlooien te verwijderen. Ze zitten namelijk overal waar de hond komt. Al deze plaatsen moeten vlooienvrij gemaakt worden en dat vraagt tijd, meestal 3 tot 6 maanden.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine bloedzuigers en behoren tot de parasitaire insecten. Ze nestelen zich graag op katten en honden, hoewel andere dieren en zelfs mensen hier ook last kunnen van krijgen. Ze zijn slechts 1 tot 3 mm groot en kunnen hoge sprongen maken. De vlo voedt zich met bloed, vooral van koeien en vogels. Al komen ze dus ook voor bij honden en katten. Er worden tientallen eitjes gelegd in de vacht, deze eitjes vallen meestal neer op de grond en dus op de plaatsen waar het dier vaak vertoeft. Ze zullen de diepste plaatsen opzoeken en zijn flinterdun dus quasi onzichtbaar. Bekende plaatsen zijn de hondenmand, bench, tapijt en zelfs tussen parket. De larven worden gevoed door uitwerpselen van de volwassen vlooien. Het duurt ongeveer 3 weken tot de larven verpoppen. Die kunnen op hun beurt een zeer lange tijd overleven (vaak langer dan één jaar) tot ze door middel van trillingen veranderen in een vlo en dan een voorbijganger bespringen.

Honden worden dus besmet met vlooien wanneer ze op een plaats waar deze vlooien vertoeven. Dus wanneer ze op het tapijt liggen op de plaats waar net vlooien liggen te wachten. Honden zullen jeuk krijgen en dus beginnen krabben, al is dat niet altijd het geval. Grotere honden kunnen meer vlooien verdragen dan kleinere honden en zullen minder snel overmatig beginnen krabben. Sommige honden kunnen zich echter tot bloedens toe krabben. Een allergische reactie kan bij honden ernstige huidproblemen veroorzaken.

Vlooien kunnen makkelijk gezien worden met behulp van een vlooienkam. Ook kunnen we aan de hand van de uitwerpselen zien of een hond al dan niet besmet is. De uitwerpsel van de vlo wel te verstaan. Dit zijn kleine zwarte korreltjes die zich op de vacht van de hond bevinden. Wanneer we dit ontdekken kunnen we dus met zekerheid stellen dat de hond besmet is met vlooien.

Behandeling tegen vlooien bij honden

Belangrijk is hier om te weten dat de vlooien die effectief op de hond aanwezig zijn, slechts een heel kleine minderheid zijn van de hoeveelheid vlooien die effectief aanwezig zijn in de omgeving rondom de hond. Het is dus niet alleen zaak om de vlooien bij de hond te verwijderen, het is ook belangrijk om het huis of de plek waar de hond verblijft, volledig te reinigen en vlooienvrij te maken.

Pipetten om de vlooien te doden

Pipetten bevatten een vloeibaar middel die vlooien gaat doden. Hier is het belangrijk dat we het op plaatsen verdelen waar de hond zich niet kan likken, het best is dat bovenaan de nek en tussen de schouderbladen. Deze stof is dus niet alleen giftig voor vlooien maar ook voor honden. Zorg er dus voor dat honden dit niet kunnen oplikken. De hond mag voor de behandeling en na de behandeling niet gewassen worden gedurende één week om zo het middel goed zijn werk te kunnen laten doen.

In de meeste gevallen zal dit middel ook in staat zijn om teken te doden. Hier hebben we dus 2 vliegen in één klap, in de vorm van vlooien en teken weliswaar. Bekende middelen die hier kunnen gebruikt worden zijn Advantix en Bolfo.

Een vlooienband ter bestrijding van vlooien

Een vlooienband is een zeer effectief middel. Hoewel niet alle besmettingen ermee bestreden kunnen worden, hebben ze toch een zeer krachtige afwerende werking tegen vlooien. Deze bescherming kan tot 6 maanden blijven. Sommige producenten beweren zelfs dat hun product tot één jaar bescherming tegen vlooien. Hier dienen we gewoon op te letten dat de hond de band niet gaat aftrekken, dat gebeurt heel vaak als ze niet gewoon zijn om voortdurend een halsband te dragen. De gespreide dosering op de lange termijn zal er ook voor zorgen dat ze minder schadelijk zijn voor de hond zelf. Zoals reeds gezegd zullen ze geen instant werking hebben en kunnen we ze dus niet meteen gebruiken om een (grote) besmetting tegen te gaan. Je kan een vlooienband hier online bestellen.

Pillen tegen vlooien

Pillen zullen zich in de bloedbaan van de hond vestigen en zullen daarom in staat zijn om vlooien meteen te doden. Praat hiervoor met een dierenarts omtrent de werking en de duurtijd. Zoals we reeds hebben gezegd bevindt het grootste deel van de vlooien zich niet op de hond maar in de nabijheid van de hond. Wanneer een vlo de hond bijt zal ze sterven. Maar wanneer we met grote besmettingen te maken hebben in huis kan de duurtijd van deze pil misschien korter zijn dan de hoeveelheid vlooien die zich in de nabijheid bevindt. Het kan daarom ook aangewezen zijn om de omgeving te desinfecteren met spray tegen vlooien.

Vlooienshampoo

Vlooienshampoo kan men gebruiken tegen vlooien. We wassen de hond met deze vlooienshampoo en zullen op een snelle en effectieve manier de vlooien doden. De meeste shampoo’s bieden een bescherming die een week duurt, tegen nieuwe vlooien. Hoe vaak en hoe lang je het middel kan gebruiken bij een hond kan je lezen op de bijsluiter en is voor de meeste producten verschillend.

Vlooienspray

Vlooienspray is een ander krachtig middel die men gebruikt tegen vlooien. Hier kunnen we wel niet profiteren van een instant werking, het kan tot 2 dagen duren vooraleer de vlo hiervan gaat sterven. Daartegenover staat wel een langere bescherming tegen nieuwe vlooien. Met behulp van een vlooienspray kan een hond tot drie maanden bescherming krijgen tegen nieuwe vlooien.

De vlooien in huis bestrijden

Naast de hond vlooienvrij maken is het hier ook zaak om het huis te reinigen en ervoor te zorgen dat alle vlooien verdwenen zijn. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is stofzuigen. Met de stofzuiger kunnen we een groot deel van de vlooien op het tapijt verwijderen. Vergeet ook niet om de kussens en sofa te stofzuigen want daar kunnen ze zich ook in nestelen. Klopt de hondenmand goed uit buiten en stofzuig ze grondig. Je kan de hondenmand ook altijd eens in de wasmachine wassen op 60 graden. Indien de hond regelmatig in de auto zit moet de auto ook grondig gestofzuigd worden.

Dweilen met azijn

Hoewel vlooien houden van water kunnen ze absoluut niet tegen azijn. Het water blijft namelijk hangen in kleine kiertjes en openingen waarin de vlooien zich hebben genesteld. Het toevoegen van azijn zal hen heel snel doen verdwijnen.

Wasmachine

Alles wat je kan wassen in de wasmachine op 60 graden zal alle vlooien en eitjes doden. Je kan hier eventueel ook azijn gebruiken als wasverzachter. Een tapijt kan je niet wassen in de wasmachine, wel kan je bepaalde zakken kopen die tapijten vacuum trekken. Het tapijt enkele weken vacuum trekken zal ook alle vlooien doden. Ook kan men speciale spray kopen voor op het tapijt tegen vlooien.