Wat kan je doen tegen vlooien en teken bij honden?

natuurlijke middelen tegen vlooien en teken bij honden

Vlooien en teken kunnen bij honden voor ongemakken zorgen. Het risico is hoger in de zomer maar ook in de winter kunnen honden last krijgen van vlooien. Teken zijn dan weer vooral iets wat in de zomer zal voorkomen. Honden zullen niet besmet worden met vlooien die van de ene hond op de andere hond springen. Honden worden echter besmet als ze in een omgeving komen waar vlooien aanwezig zijn, dat kan het ganse jaar door gebeuren eigenlijk, bijvoorbeeld vlooien in huis. In de warmere periodes kunnen honden buiten in aanraking komen met vlooien.

Teken zijn dan weer kleine spinachtige diertjes die leven in grassen of struiken. Ze wachten in groep tot er een dier voorbijkomt, ze worden getriggerd door de warmte. Mensen kunnen echter ook last krijgen van teken. De teken laten zich vallen op het lichaam van het dier en bijten in de huid waardoor ze zich vasthechten. Daar zal de teek enkele dagen bloed zuigen. Wanneer de teek voldoende gevoed is zal die loslaten. Teken kunnen een aantal besmettelijke ziektes overdragen op mensen en dieren. Het is om die reden aangeraden om teken bij de hond zo snel mogelijk te verwijderen. De plaatsen waar de teken zich het meest vasthechten is de kop, nek of poten. Al kunnen ze ook op andere plaatsen voorkomen.

In dit artikel gaan we het hebben over natuurlijke middelen tegen vlooien en teken bij honden. Er bestaan heel wat andere (chemische middelen) daar kun je hier meer over lezen. Wij gaan het hebben over natuurlijke middelen tegen vlooien en teken bij honden omdat deze chemische bestrijdingsmiddelen, ook al zijn ze zeer effectief in het doden van teken en vlooien, ook schadelijk kunnen zijn voor de hond. Ze bezitten namelijk chemische gifstoffen, dat is de reden waarom vlooien en teken hier meteen van sterven. Toch kunnen er deeltjes van deze chemische gifstoffen in de hond terechtkomen. Het kan daarom beter zijn voor de gezondheid van onze geliefde viervoeter, om eerst natuurlijke middelen tegen vlooien en teken bij honden te proberen. Indien deze niet werken of indien de besmetting te groot is, kunnen we alsnog overschakelen op de iets schadelijkere manieren om teken en vlooien te verwijderen bij honden.

Natuurlijke middelen tegen vlooien en teken bij honden zijn vooral belangrijk indien de hond nierproblemen of leverproblemen heeft. De (kleine) hoeveelheid gif die wordt opgenomen door de hond moet door deze organen gezuiverd worden en dat zorgt voor een extra belasting op deze organen. Honden waar deze organen niet goed genoeg meer werken kunnen dus ziek worden.

Vlooien en teken bij honden voorkomen

Pure knoflook als bescherming tegen teken en vlooien

Knoflook is een zeer goed middel om vlooien en teken bij honden weg te houden. Knoflook zal het bloed zuiveren en is ook nog eens zeer goed voor de algemene gezondheid van de hond. Het bloed wordt echter minder aantrekkelijk voor de teken en ze zullen overgaan naar een andere gastheer of gastvrouw. Je kan knoflook toevoegen aan de voeding van honden, dit kan gebeuren op verschillende manieren. Ofwel meng je verse knoflook doorheen de voeding, ofwel gebruik je knoflook supplementen met vloeibare stof in vanbinnen. Je snijdt de capsule open en mengt die met de voeding van de hond of in het drinkwater. Hou hiermee wel rekening met de aanbevolen dosis. Als de aanbevolen dosis 1 capsule per dag is voor mensen, dan geef je beter slechts 1 capsule om de 2 dagen voor een hond. Te hoge hoeveelheden knoflook voor honden is schadelijk.

Brandnetel

Brandnetel heeft net als knoflook een zuiverende werking op het bloed van mensen en dieren. Hier geldt dezelfde reden als bij knoflook, het bloed zal simpelweg niet meer aantrekkelijk worden voor teken en ze zullen een andere gastheer of gastvrouw uitkiezen. Ook hier kunnen we brandnetel mengen in de voeding. We kunnen er ook thee van trekken en aan de hond geven als drinkwater. Al zullen niet alle honden dit mengsel drinken. Mengen in de voeding is dan een betere oplossing.

De hond wassen met appelazijn

Met appelazijn kunnen we zowel vlooien en teken bij honden voorkomen maar kunnen ook vlooien en teken bij honden doden. Als een hond last heeft van vlooien of teken kunnen we de hond insmeren met appelazijn. Binnen de paar minuten zijn de diertjes weg, als we het proces goed doen en de plaatsen van de besmetting goed kunnen aanpakken. We gebruiken hiervoor enkele soeplepels azijn, gemengd met water en olijfolie of een andere plantaardige olie. Het vet zal ervoor zorgen dat het mengsel aan de huid blijft kleven, de sterke geur van appelazijn zal de teken en vlooien snel doen verdwijnen. Wees enorm voorzichtig dat er geen appelazijn in of rond de ogen en neus van de hond komt.

Essentiële olie

Een andere manier om vlooien en teken bij honden te verwijderen is door essentiële oliën te gebruiken. Hier kunnen we een uitgebreid gamma aan oliën gebruiken.

  • Lavendel
  • Limoengras
  • Eucalyptus
  • Munt
  • Tea Tree
  • Niaouili

Ook hier gaan we op dezelfde manier te werk als met appelazijn. We voegen enkele druppels essentiële olie toe aan een dragerolie (amandelolie, jojoba olie, neem olie) We mengen dit met lauw water en gaan de hond hiermee behandelen op de plaatsen waar de besmetting plaatsvindt en een ruime straal daar rond. De sterke geuren van deze essentiële oliën zijn niet interessant voor de teken en vlooien en de dragerolie zorgt ervoor dat die goed blijft kleven aan de vacht van de hond.

Conclusie

Vlooien en teken bij honden bestrijden zal niet altijd lukken met deze natuurlijke middelen. Dan kunnen we niet anders dan een dierenarts inschakelen of aan de slag te gaan met chemische middelen. Toch wordt vaak onderschat hoe schadelijk deze stoffen zijn bij honden. Om die reden is het altijd aangewezen om eerst te proberen deze natuurlijke middelen tegen vlooien en teken te gebruiken. Pas als we geen succes hebben, kunnen we overschakelen op de sterkere chemische middelen. Sommige honden (die vaak in bossen of op het platteland vertoeven) hebben regelmatig last van vlooien en teken. Telkens chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken is dus niet altijd de beste oplossing op lange termijn.