Welke vaccinaties zijn verplicht voor honden in Nederland?

verplichte vaccinaties honden

Welke vaccinaties zijn verplicht in Nederland?

Vaccinaties voor honden zijn belangrijk om voldoende weerstand op te bouwen tegen mogelijk dodelijke ziektes die onze lieve hond kunnen treffen. In Nederland zijn er, net zoals in België, geen verplichte vaccinaties voor honden. Vroeger was het verplicht om de hond te vaccineren tegen hondsdolheid of Rabiës, deze vaccinatie is in Nederland niet meer verplicht maar is wel in heel wat andere (Europese) landen verplicht. In België is het sinds 2016 niet langer verplicht om je hond te vaccineren tegen hondsdolheid. Hoewel er dus geen vaccinaties  verplicht zijn voor honden is het toch aangeraden om bepaalde vaccinaties toe te laten dienen. Al is dit ook afhankelijk van waar de hond leeft en met welke dieren hij al dan niet in contact kan komen.

We kunnen dus niet verplicht worden om onze hond te vaccineren tegen een bepaalde ziekte tenzij we van plan zijn om de grens over te steken naar landen waar er wel verplicht gevaccineerd dient te worden tegen hondsdolheid. Het is dus een beslissing die we zelf nemen in overleg met de dierenarts. Hij zal voldoende advies kunnen geven over welke mogelijke risico’s de hond loopt en welke vaccinaties hier dan al dan niet het risico op besmetting kunnen verlagen.

Voor hondsdolheid dienen we rekening te houden met een werkingstijd van minstens 3 weken. De hond mag ook niet jonger dan 12 weken zijn vooraleer we een vaccinatie toedienen. Indien we dus van plan zijn om te reizen laten we best een maand voordien een vaccinatie plaatsen. De meeste vaccins zijn drie jaar geldig. Al hebben sommige landen hier andere regels over uitgeschreven.

Belangrijke vaccinaties voor honden die niet verplicht zijn

Hoewel ze dus niet verplicht zijn is het toch aangeraden de hond te vaccineren tegen

  • Hondsdolheid
  • Kattenziekte
  • Rattenziekte
  • Hondenziekte
  • Hepatitis
  • Kennelhoest

Hondsdolheid

Hondsdolheid of Rabiës komt in onze landen al enige tijd niet meer voor, toch hebben Oosterse landen wel nog te maken met deze ziekte. Ze komt vooral voor bij zoogdieren die in het wild leven zoals vossen, vleermuizen en apen. Deze dieren leven in het wild en zijn dus moeilijker op te volgen waardoor het uitroeien van deze ziekte een heuse taak vraagt van de plaatselijke overheden. Wie van plan is om te reizen laat zijn hond dus beter vaccineren tegen hondsdolheid

Kattenziekte

Kattenziekte is een infectie die zich nestelt in de maag of darmen van de hond. De ziekte heeft een relatief hoge sterftegraad. Via de ontlasting van andere honden kunnen honden hiermee besmet raken. Omwille van de hoge sterftegraad is deze vaccinatie voor honden dus zeker aangeraden. Vooral puppy’s hebben een verhoogd risico op besmetting.

Hondenziekte

De hondenziekte komt vooral voor in de luchtwegen van de hond maar kan zich ook in andere plaatsen nestelen. In sommige gevallen is een besmetting dodelijk voor de hond. Zelfs met een vaccinatie tegen hondenziekte is er nog steeds geen volledige bescherming tegen besmetting, al zijn de symptomen wel een stuk minder ernstig van aard. Ook hier zijn het vooral puppy’s die omwille van een minder effectief immuunsysteem hieraan ten prooi vallen

Rattenziekte

De rattenziekte kan een hond besmetten door bacteriën die we vinden in ratten en muizen. Mensen die op het platteland wonen of vaak in bossen vertoeven met de hond doen er dus goed aan om hun hond tegen deze ziekte te laten vaccineren. De bacteriën verspreiden zich heel snel tijdens de zomer en kunnen ook gevaarlijk zijn voor mensen.

Hepatitis

Hepatitis of leverziekte zien we momenteel nog steeds bij puppy’s of jonge honden die geen vaccinatie hebben gekregen. De besmetting gebeurt via ontlasting, urine of speeksel van een besmet dier. Deze ziekte kan heel snel evolueren en kan binnen enkele uren dodelijk zijn voor een puppy. Deze vaccinaties worden meestal toegediend in de kennel om de kroost te beschermen tegen een mogelijke besmetting van deze ernstige ziekte.

Kennelhoest

Kennelhoest is dan weer een luchtwegeninfectie. Honden die vaak op plaatsen komen waar andere honden samenkomen, denk maar aan shows of hondentrainingen, hebben een verhoogd risico om besmet te raken met kennelhoest.

Geen verplichte vaccinaties voor honden in Nederland maar wel aanbevolen

Of we onze hond laten vaccineren tegen een bepaalde ziekte is voor een groot deel afhankelijk van in welke omstandigheden onze hond leeft. Maakt onze hond een grotere kans om met ratten en muizen in aanraking te komen (die zitten helaas overal), dan kan een vaccinatie tegen Rattenziekte zeker aanbevolen worden. Komt onze hond veel in contact met andere honden via hondenshows of hondentraining, hondenpleintjes… dan zijn vaccinaties tegen kattenziekte, hondenziekte en hepatitis zeker geen overbodige luxe om de hond te beschermen tegen mogelijke besmettingen.