Oorsprong van de Mechelse Herder

mechelse herder oorsprong

Het oorspronkelijke doel van de Mechelse Herder was het drijven van vee, vooral dan schapen. De exacte datum van het ontstaan van deze prachtige hond staat niet vast. Toch weten we dat het ergens tussen 1890 en 1900 moet geweest zijn. Er werd in 1891 een speciale groep opgericht die bestond uit enkele gepassioneerde liefhebbers van Belgische honden. Deze honden behoorden allen tot hetzelfde type, maar hadden een zeer diverse vacht en uiterlijk. In het Brusselse werd een bijeenkomst georganiseerd door Veearts A. Reul. Hij organiseerde een bijeenkomst in Kuregem (Anderlecht, Brussel) met 117 honden. De bedoeling van deze bijeenkomst was het selectief uitkiezen van een aantal exemplaren die in hun ogen het best geschikt waren om verder mee te fokken.

Chien de Berger Belge

In 1892 stelde de Club du Chien de Berger Belge een aantal gedetailleerde ras standaarden op. Er werd slechts één enkel ras toegelaten maar de vacht mocht wel op een aantal vlakken verschillen. Omdat de hond vooral door de boeren en het “gewone volk” gebruikt werd, was er niet enorm veel aandacht voor dit hondenras in het begin. Dat veranderde wanneer in 1901 de Belgische Herders ingeschreven werden in het stamboek van de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus. Het duurde echter zeker tot 1910 vooraleer men echt het type en het karakter van deze Belgische Herder kon vastleggen.

Omdat er verschillende kleuren en haarvariëteiten toegelaten werden, zorgde dit heel vaak voor problemen. Men was het over heel wat zaken niet eens. Het enige waar men enige eensgezindheid mee had, was het feit dat ze karakteristiek optimaal waren en enorme drang om te werken hadden.

Men legde algemeen het volgende vast:

  • De Belgische Herder heeft een medium hoogte met esthetische verhoudingen waarbij elegantie een belangrijke rol speelt
  • De hond is middelgroot, gespierd en heeft een lage vetmassa.
  • Hij is vierkant en niet rechthoekig in het geheel
  • Gebouwd om tegen de veranderende weersomstandigheden te kunnen in België

Het ontstaan van de Mechelse herder als ras

Men maakte uiteindelijk een onderscheid tussen vier variëteiten. Dit kwam door de verschillen in haarlengte en in kleur. Zo ontstonden vier verschillende soorten Belgische Herders.

  • Groenendaeler
  • Mechelse herder of Mechelaar
  • Tervuerense herder
  • Laekense herder

Langharige herdershonden

De langharige herdershonden zijn de Tervuerense en de Groendaeler. Ze lijken zeer veel op elkaar met als grote verschil dat de Groenendaeler volledig zwart is en de Tervuerense dezelfde gevlamde kleuren heeft als de Mechelaar. De achterzijde van deze twee hondenrassen is zeer dik bekleed met haar, wat een soort broek vormt. De start is dik bedekt met haren wat een soort pluim of veer vormt.

Kortharige herdershonden

De kortharige herdershonden hebben zeer kort haar over het ganse lichaam. Enkel langs de achterzijde en rond de nek zijn de haren wat langer.

Kleuren

Oorspronkelijk werd hier een groot onderscheid in gemaakt. Zo mochten Tervuerense en Mechelse herder alleen zwart gevlamd zijn. Dat betekent dat ze bruine haren hebben met zwarte uiteinden. Dit mogen echter geen volledige strepen zijn maar enkel aan het uiteinde. Anno Sinds de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw worden zowel witte als zwarte Mechelaars gefokt. Er zijn ook bijna volledig zwarte Tervuerense herders. Deze waren vroeger dus ongewenst en zag men als een afwijking. Met deze honden werd niet verder gefokt. De Groenendaeler daarentegen, mocht enkel volledig zwart zijn.

Latere jaren

Hoewel al deze verschillende herdershonden gebruikt werden als werkhond, steekt de Mechelaar daar toch met kop en schouders bovenuit. Vooral dan door zijn enorme intelligentie, trouw, leergierigheid en wil om te werken. Om die reden gebruikt men de Mechelaar nu vooral bij het leger, politie en reddingswerkers.

Conclusie

De Mechelse herder of Mechelaar is dus sterk verwant aan zowel de Tervuerense, Groenendaeler als de Laekense herder. De Mechelaar is ook verwant aan de Duitse herder en aan alle andere Europese herdershonden.