Je puppy heeft de hik? Wat moeten we nu doen?

puppy hik

Je gelooft het misschien niet, maar je hond kan ook de hik krijgen. Zelfs een puppy! De hik kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Maar over het algemeen vormen deze geen bedreiging voor hun gezondheid.

Honden kunnen de hik krijgen maar over het algemeen zal dat vaker voorkomen bij puppy’s dan bij reeds volwassen honden. Er zijn hierbij twee factoren te onderscheiden.

  • Heel vaak is het hebben van de hik bij puppy’s een soort oefening. Dit doen honden of puppy’s om hun longen te trainen. Specialisten zijn het nog altijd niet eens over de specifieke reden van deze oefening. Hun theorie is gebaseerd op het feit dat ze de hik krijgen wanneer ze nog in de baarmoeder zitten. Opdat hun longen zich al kunnen aanpassen aan de omgeving na de geboorte, de buitenwereld.
  • Een andere oorzaak kan zijn dat je puppy te snel gegeten heeft. Dit kan uiteindelijk ook de hik veroorzaken.
  • Een dieet waarbij vooral vloeibaar voedsel wordt toegediend.
  • Te pittig eten, vooral dan wanneer we de puppy of hond overschotten van onze eigen maaltijd geven en die stevig gekruid is.
  • Als de puppy niet genoeg water drinkt, kan de hond ook de hik krijgen.

Iets waar je niet zo meteen zou bij stilstaan, maar uitlaatgassen van auto’s en bedrijven kunnen ook zorgen voor irritatie waar de hik dan uit voorkomt. Als je puppy vaak de hik heeft en hierbij overgeeft, zouden we toch adviseren om eventjes naar de dierenarts te gaan om te zien wat er aan de hand kan zijn. Gaat er een braken of overgeven gepaard met de hik, dan is het op zich niet zo een probleem.

Ook wanneer de pup heel snel groeit kan de hik regelmatig opkomen. Daar kunnen we ook weinig aan doen behalve de hond op zijn gemak stellen. Wanneer hij zelf tot rust komt zal die uiteindelijk stoppen.

Hoe kunnen we de hik stoppen bij een hond?

De hik is voor niemand leuk, niet voor de mens en ook niet voor een dier. Zorg ervoor dat als je puppy de hik krijgt dat je in de eerste plaats de hond kalmeert. Wanneer de hond zelf gaat paniekeren en niet snapt wat er aan de hand is, gaat de ademhaling te snel gaan en zal de hik nog een tijd blijven doorgaan.

Wij mensen gebruiken verschillende methodes om van deze irritante gebeurtenis af te komen. We houden onze adem in of we gaan heel snel een glas water drinken. Of we willen ergens van schrikken. Dit kunnen we ook proberen bij onze pup. Natuurlijk kunnen we onze hond niet aanleren om zijn of haar adem in te houden. Dit zou een helse taak worden en waarschijnlijk nooit lukken of toch relatief gevaarlijk worden. Maar we kunnen die wel aansporen om water te drinken. Fris water schijnt het best te helpen. De hond een speelgoedje geven om te kauwen kan hier ook helpen.

Het is ook belangrijk dat we in de gaten houden hoe onze pup eet. Gaat dit veel te snel, dan kunnen we kleinere porties toedienen over meerdere momenten gespreid. Dat zal zeker ook helpen in het minder frequent voorkomen ervan.

Over het buikje masseren is een andere mogelijke manier om hier snel uit te raken. Wat dat zal doen is de pup laten ontspannen en uiteindelijk de hik laten verdwijnen. Afleiding zoeken door een spelletje te gaan spelen of met het speelgoedje te gooien kan een andere manier zijn om de hond zijn probleempje te laten vergeten en dus ook doen verdwijnen.