Verschil tussen Duitse herder en Mechelse herder

duitse herder

Duitse herders en Mechelse herders hebben heel wat gemeen. Ze zijn allebei gefokt om schapen te drijven en worden gebruikt door verschillende veiligheidsdiensten over de hele wereld. Het zijn honden die zeer makkelijk en goed kunnen getraind worden door hun enorm hoge intelligentie. Het zijn geen honden die we best in huis nemen wanneer we geen ervaring hebben met honden. Wanneer je zelf twijfelt of je nu een Mechelaar of Duitse herder wilt aanschaffen. Dan zullen we in dit artikel eens de verschillen tussen deze twee uitzonderlijke dieren opsommen.

De oorsprong van het ras

Rond 1890 begon Kapitein Max von Stephanitz de verschillende herdershonden tot één uniform ras te fokken. Daaruit kwam dus de Duitse herder zoals wij die vandaag kennen voort. Deze periode is eigenlijk dezelfde periode als toen de Mechelse herder zijn uiteindelijke naam en uiterlijk begon te krijgen. De Duitse herder is een zeer intelligente hond en werd razend populair. Tot in de Verenigde Staten waar hij tot op vandaag nog altijd de nummer 2 op de lijst van meest populaire hondenrassen is. Tijdens de Eerste Wereldoorlog en zeker ook Tweede Wereldoorlog daalde deze populariteit een beetje. Omdat die werd gezien als de vijand. In Groot Brittannië wordt de Duitse herdershond om die reden nog altijd een Alsatiën of Elzatiën genoemd. Een naam gegeven voor een inwoner van de streek rond de Elzas.

De Mechelaar werd ook altijd gebruikt als herdershond. Al kunnen we hier eigenlijk exact hetzelfde verhaal vertellen als bij de Duitsers. De Mechelse herder werd gefokt uit een enorme variëteit aan herdershonden. Ze werden eerst Belgische herders genoemd. Maar daaruit kwamen dan nog eens vier verschillende soorten uit voort. Waarvan de Mechelse herder kennelijk de meest bekende is geworden. Andere soorten Belgische herders zijn de Tervuerense, Groenendaeler en Laekense. De Mechelaar is de enige kortharige van de Belgische herders en is het meest geschikt voor het meer intellectuele werk.

Grootte en kleur

Hoewel hierover weinig informatie over voorhanden is, moeten de Duitse herder en de Mechelaar eenzelfde voorouder gehad hebben. Ze zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Beiden zeer intelligent en worden gebruikt door heel wat veiligheidsdiensten over de hele wereld. De Mechelaar is kortharig met bruin zwarte kleur. Terwijl de Duitse herder een donker geel tot zilver met zwarte kleur heeft. De Duitse herder is ook forser gebouwd, de botten zijn een stuk steviger. En heeft een dikkere vacht en langere haren.

duitse herder
Duitse herder

Toch zijn er ook Mechelse herders die wat forser gebouwd zijn en langere haren dan normaal hebben. En zijn er Duitse herders die wat donkerder zijn en minder lange haren hebben. Om die reden is het niet altijd makkelijk om ze van elkaar te onderscheiden. Echter in 95% van de gevallen kan men dit op het eerste zicht zeggen. De Duitse herdershond loopt ook meer gebogen en met het hoofd in een hoek van 45 graden. Terwijl de Mechelaar trots het hoofd naar boven houdt.

mechelse herder
Mechelse herder

Een Duitse herdershond is over het algemeen 10% groter dan de Mechelaar en weegt zo’n 10 kg meer. Die is dus ook iets sterker dan de Mechelse herder maar minder beweeglijk omwille van zijn grotere massa. Om die reden is een Mechelaar een stuk dynamischer, kan die hoger springen en is hij meer geschikt voor het echt fysieke werk.

Temperament

Zowel de Duitse als de Mechelse zijn gefokt om te werken. Althans als herdershonden in het verleden. Ze zijn heel slim en werken graag samen met mensen. Ze hebben heel veel energie en zijn niet geschikt voor mensen met geen of weinig ervaring met honden. Wanneer ze niks te doen hebben zullen ze zelf werk zoeken. En dat betekent gordijnen kapotbijten, op de muren krassen, putten delven in de tuin enzovoort. Het zijn geen honden die je de ganse dag in de zetel kan laten. Hoewel de Duitse herder iets passiever is dan de Mechelse, toch hebben ze beiden heel wat activiteit nodig.

Fysieke conditie

Zoals we reeds hebben gezegd, de Duitse herder is een stuk forser dan de Mechelse. Daardoor is de fysieke conditie een stuk minder. Het zijn nog steeds zeer actieve honden. Maar is niks te vergelijken met een Mechelaar. Die is onuitputtelijk. Hij is gebouwd om te lopen, werken, sporten, zoeken…

Wanneer we dus wel willen wandelen en eventueel lopen met onze hond. Maar dit niet elke dag opnieuw voor een aantal uren willen doen. Dan is een Duitse herder een betere keuze boven een Mechelse. Een Mechelaar wil werken. Hij wil niet op de bank hangen en slapen. Terwijl een Duitse herder dit soms wel kan appreciëren.

Conclusie

Een Duitse herder is zwaarder en sterker dan een Mechelaar. Hij heeft een minder goeie fysieke conditie dan de ander. Maar is even intelligent en wordt ook gebruikt door heel wat veiligheidsdiensten. Wanneer we een Mechelaar willen aanschaffen dienen we te beseffen dat we hem dag in dag uit moeten stimuleren. Zowel fysiek als mentaal. Bij een Duitse herder is dat ook nodig. Maar net iets minder dan bij de Mechelse.