Kunnen we hondenuitwerpselen composteren?

hondenpoep composteren

Veel mensen vragen zich af of we hondenpoep of uitwerpselen van de hond kunnen verwerken in de composthoop. Het is een feit dat we alle uitwerpselen van dieren kunnen composteren. Er wordt in de landbouw wel een onderscheid gemaakt tussen de uitwerpselen van planteneters en vleeseters. De uitwerpselen van planteneters zullen makkelijker vermengen met ander materiaal en is daarom beter geschikt. Toch kunnen we onder de juiste omstandigheden ook uitwerpselen van honden composteren. Laten we het hierbij wel houden bij onze eigen huisdieren en niet ook die van de buren, want daar hebben we geen zekerheid dat die gezond is. Het is algemeen ook af te raden om dit soort compost te gebruiken in de moestuin. Wel kunnen we de compost uitstrooien op het gras of onder struiken waar geen eetbare vruchten aan groeien. Toch zijn er mensen die de uitwerpselen van hun hond gaan gebruiken bij eetbare planten. Dit kan echter alleen wanneer we heel zeker zijn dat we de hondenpoep hebben gecomposteerd onder de juiste omstandigheden

De compostbak

Een compostbak kunnen we kopen in de meeste dierenzaken. We kunnen er ook makkelijk zelf eentje in elkaar timmeren door 4 hout paletten aan elkaar te hangen. Onderaan leggen we een zeil zodat het vocht niet in de grond kan sijpelen. Dan houdt de compostbak beter het vocht vast. Langs de zijkanten kunnen we ofwel houten planken hangen, ofwel een stuk dik karton. De bovenkant sluiten we opnieuw af met een zeil. Op die manier kan de temperatuur in de bak zijn maximale waarden halen. En die zijn nodig om materiaal te laten afbreken. Miljoenen bacteriën zullen ons hierbij helpen.

Daarnaast zal de hoge temperatuur ervoor zorgen dat de meeste schadelijke bacteriën in de hondenpoep onschadelijk gemaakt worden. We zeggen hier wel bij, de meeste schade bacteriën. Onderzoek heeft uitgewezen dat we bijna nooit geheel in staat zijn om alle bacteriën te verwijderen. Er zal dus altijd een kleine hoeveelheid achterblijven. Dit kunnen ook eitjes van wormen zijn. Wanneer we die dan toevoegen aan onze bessenstruiken of over de aardbeienplanten strooien, kunnen onze vruchten geïnfecteerd worden met deze bacteriën. Dat kan onze gezondheid schaden.

De grootste reden waarom niet alle bacteriën zullen gecomposteerd worden is omdat we ofwel de juiste temperatuur niet halen in de compostbak, ofwel te weinig vocht toevoegen zodat het proces niet optimaal verloopt. Maar ook vooral omdat uitwerpselen van vleeseters een stuk moeilijker kunnen composteren. Ze laten zich minder makkelijk binden aan ander organisch materiaal. Het is dus best dat we de hondenmest enkel gebruiken op sierplanten.

Waarom hondenpoep niet composteren?

De uitwerpselen van vleeseters zoals honden en katten heeft een totaal andere samenstelling dan de mest van bijvoorbeeld koeien, of andere planteneters. Dit komt doordat mest van vleeseters niet zo makkelijk af te breken is, maar ook omdat de mest ongedierte zoals ratten en muizen zal aantrekken. Om maar van de vele vliegen te zwijgen. Daarnaast bevatten deze uitwerpselen enorm vaan bacteriën en eitjes van wormen. Deze kunnen zeer lange tijd overleven en zijn zelfs bestand tot hoge temperaturen. Temperaturen die we vaak niet halen met een (zelfgemaakte) compostbak. Om die reden wordt composteren van hondenpoep en andere vleeseters niet aangeraden, mag het niet gebruikt worden in de landbouw en is het zeker niet geschikt voor onze moestuin.

Het is echter niet verboden en kan gedaan worden onder de juiste omstandigheden om dan uitgestrooid te worden over het gras of om diep in de grond te begraven zodat het zich op een natuurlijke manier kan mengen met de aarde.

Poepzakjes

Een andere manier om de uitwerpselen van de hond aan te pakken, is door poepzakjes te gebruiken. Mensen die geen tuin hebben of op een appartement wonen, kunnen biologisch afbreekbare poepzakjes gebruiken en die in het toilet gooien. Dat is misschien wel de meest effectieve methode om hondenpoep te composteren. Waterzuiveringsinstallaties zijn erin gespecialiseerd om onze eigen uitwerpselen te filteren van schadelijke stoffen. Dat kan dus ook gebruikt worden om de uitwerpselen van honden te filteren. Het probleem hierbij is wel dat we veel extra water gaan verbruiken door de zakjes telkens in het toilet te gooien. Gebruik zakjes die snel afbreekbaar zijn en gebruik hiervoor zeker geen plastic zakjes. Die kunnen ervoor zorgen dat rioleringen gaan verstoppen zoals reeds is gebeurd in Nederland.