Reu wordt helemaal gek van loopse teef

Wanneer we twee of meerdere honden bezitten, waarvan de één een teefje en de ander een reu kan dit enkele problemen met zich meebrengen. De makkelijkste optie is natuurlijk castreren, maar indien we dat liever niet doen zijn er ook andere dingen die we kunnen toepassen om de situatie beter te leren beheersen.

Reu jankt naar loops teefje

Het is niet alleen het teefje die doorheen een moeilijke periode gaat. De reu kan ook enorm veel problemen ondervinden door een loops teefje in de buurt. Zo kan hij beginnen janken of piepen. Dit kan de hele nacht doorgaan zonder einde. De reu is gedreven door zijn hormonale impulsen en kan zichzelf niet beheersen. Dit komt door de geur die het loopse teefje overal verspreidt. Dit gedrag kan nog erger worden naargelang het teefje klaar is om gedekt te worden.

Wat kunnen we eraan doen?

Er zijn verschillende oplossingen om de hyperseksualiteit bij de reu aan te pakken. Naargelang uw eigen wensen zult u hier zeker enkele mogelijke manieren tegenkomen.

1 Castratie reu of teefje

Indien we het teefje of de reu niet gebruiken om te fokken, dan lijkt de meest eenvoudige oplossing zeker het teefje of de reu te castreren. Al kan dit zeker ook risico’s met zich meebrengen, zowel bij het teefje als bij de reu. Ook al is dat bij de reu een relatief eenvoudige ingreep die niet zo duur is.

2 Aparte verblijfplaats

Indien we over deze luxe beschikken is dit zeker de tweede makkelijkste optie. Niet alleen de reu heeft het enorm moeilijk in deze periode, ook het teefje kan vaak lastig worden. Ze kan ook pijn en andere ongemakken ervaren. Waardoor ze veel meer aandacht nodig heeft dan normaal het geval is. Indien de reu dit ziet kan hij echter nog intenser of heviger gaan reageren.

Het grote voordeel van een aparte woonplaats, daarmee wordt bedoeld in een ander huis of appartement, is dat de intense geur van het teefje verdwijnt. Daardoor zal de reu heel snel na enkele dagen kalmer worden.

3 in verschillende ruimtes plaatsen

Deze tactiek werkt niet voor de volle 100% maar zal toch zeker beter zijn dan het loops teefje en de reu  samen laten. De geuren in de ruimte waar de reu zich bevindt worden minder intens waardoor zijn gedrag minder intens wordt.

Het werkt niet voor de volle 100%. Omdat er nog steeds plaatsen zijn waar beide honden kunnen passeren, denk maar om te gaan plassen buiten (de gang, de veranda …). Als dit het geval is kan de reu zich dan gaan vestigen op de dichtste plaats bij het loopse teefje, bijvoorbeeld voor de gangdeur gaan zitten. Het huilen en janken kan dan terug doorgaan. Indien we quasi perfect de honden kunnen scheiden en een aparte uitlaatroute kunnen gebruiken voor het teefje en de reu kan deze tactiek wel werken.

4 Reu mentaal prikkelen met spelletjes

De meeste honden vinden het fantastisch om zoekspelletjes te spelen. Dit prikkelt hem mentaal waardoor hij mogelijk het loopse teefje zal vergeten. Dit kan ook ingezet worden wanneer we het teefje hebben uitgelaten en de geuren in de gang of veranda nog zeer intens zijn. Door de hond mentaal te prikkelen, stevig te belonen indien hij goed werkt verricht, kunnen zijn seksuele driften wat onderdrukt worden.

5 Reu fysiek prikkelen

We kunnen naast het mentaal prikkelen van de hond, ook fysieke spelletjes spelen. Indien de reu graag achter een balletje of frisbee loopt kunnen we hem op die manier even “uitputten”. Door het fysiek intense werk is de hond moe geworden en is de kans groot dat hij wat rust nodig heeft. Voor hoelang hij rust nodig is afhankelijk van het ras en van de fysieke gezondheid en leeftijd van de reu.

6 Extra aandacht geven

Niet alleen het teefje heeft in deze periode veel aandacht nodig, ook de reu gaat een heel moeilijke periode door. De hevige hormonale onrust zorgt niet alleen voor fysieke ongemakken zoals ontstoken penis, maar kan ook depressieve gevoelens doen ontstaan. De reu slaapt niet meer, eet niet meer, luistert niet meer…

In eerste instantie kunnen hondeneigenaars de reu proberen te negeren of ergens in een aparte ruimte plaatsen, maar dat doet de hond geen deugd. Wat hij nodig heeft in die periode is een teefje om te dekken, en mits dit geen optie is wanneer we niet willen fokken, dan is aandacht van het baasje het beste alternatief. Beloon de hond stevig bij goed gedrag, spendeer wat meer tijd met hem en loods hem door deze moeilijke periode.

7 Huismiddeltjes

Er zijn een aantal huismiddeltjes beschikbaar om de hyperseksualiteit van de hond tegen te gaan. In hoeverre die werkzaam zijn hangt nogmaals af van de ernst van de situatie. Die middelen zullen ofwel de onrust, stress of angst wegnemen van de hond. Ofwel zullen ze inwerken op de hormonen van de reu. Wanneer het teefje echt klaar is om gedekt te worden zullen deze middeltjes zeker niet krachtig genoeg zijn. Al kunnen ze wel helpen om de situatie iets minder hevig te maken.

8 Dierenarts raadplegen

De dierenarts is gespecialiseerd in het behandelen van problemen met dieren. Er zijn verschillende medicijnen die kunnen toegediend worden om ervoor te zorgen dat de hond minder last heeft van deze hyperseksualiteit. Er bestaat ook een chemische castratie voor honden, kan eventueel een oplossing zijn voor baasjes d ie hun hond niet willen castreren.

mechelse herder border collie

Conclusie

Een loopse teef samen met een reu is vragen om problemen indien ze niet mogen paren. Het makkelijkste is natuurlijk om de hond te castreren. Maar indien we deze optie niet wensen te overwegen zit er niks anders op dan deze moeilijke periode doorkomen.

Door voldoende aandacht, zowel fysiek als mentaal aan de hond te geven. Door te proberen om ze zoveel mogelijk van elkaar te scheiden en regelmatig dweilen, zal de geur van het teefje minder intens worden. Waardoor de hond zijn rust terugvindt. Vergeet niet dat het zowel voor het teefje als voor de reu een enorm lastige periode is. Ze hebben hier beiden zeker geen plezier aan.