Waar Laat Je De Puppy Het Best Slapen Tijdens De Eerste Nacht?

eerste nacht puppy

De eerste nacht met een puppy zal in de meeste gevallen de langste nacht met de puppy worden. Hoewel je natuurlijk de deur kunt dichtdoen van de slaapkamer en het gedrag van de puppy volledig kunt negeren zijn er een aantal zaken die we kunnen doen om deze eerste nacht voor een puppy aangenamer te maken. Probeer het eens te bekijken van hun kant, zij komen in een volledig nieuw gezin die ze totaal niet kennen. Ze worden weggerukt bij hun broertjes, zusjes en bij hun mama. Hoe zou een kind zich voelen wanneer het wordt weggehaald van zijn familie en plots in een vreemde familie terechtkomt.

Zorg voor voldoende comfort

Het weghalen van de puppy bij zijn mama en vriendjes vraagt heel wat van het kleine diertje. Als nieuwe eigenaar kan je hierop inspelen door de hond voldoende aandacht en comfort te geven. Maak de puppy tijdens de eerste nacht duidelijk dat je er bent voor hem of haar en dat jij zijn veilige toegangsoord bent. Dat zal helpen om de pup toch enigszins op zijn gemak te laten komen. Daarnaast is teveel aandacht geven ook niet altijd goed. We hebben iedereen verteld dat we een puppy in huis nemen en willen dit aan iedereen tonen. Dit kan heel snel resulteren in hyperactief gedrag bij puppy’s doordat ze overprikkeld raken.

Waar moet de puppy de eerste nacht slapen?

Hier kan je verschillende kanten uit, sommige mensen zullen ervoor kiezen om de puppy zelf te laten bepalen waar hij wilt liggen om te slapen. Ook kunnen we ervoor kiezen om een bench aan te kopen en de hond in de bench te laten slapen. Het uiteindelijke doel is om onze puppy in slaap te krijgen en als dit lukt in een bench is dit mooi meegenomen. Sommige mensen staan negatief tegenover het gebruik van een bench maar eigenlijk is het vooral belangrijk hoe de puppy zich voelt. Wanneer de bench vooral gebruikt wordt om te slapen zal de pup zich veilig voelen in zijn eigen plaatsje en kan dit voor de rest van zijn leven blijven doen. Er bestaan heel wat verschillende soorten benchen voor honden waardoor er voor ieder wat wils is.

Een belangrijk voordeel van de hondenbench is dat je hem overal kunt plaatsen waar je wilt en dat de puppy ook sneller zal leren om zindelijk te worden. Hij zal namelijk niet snel zijn eigen slaapplaats willen onderplassen. Het gebruik van een tapijtje in de bench is om die reden dan ook vaak af te raden.

Waar ga jij slapen

Het is aangeraden om de eerste nacht met de puppy dicht bij de puppy te slapen. Je kan dat doen door de bench in de slaapkamer te zetten en samen te gaan slapen. Nog beter is om op gelijke hooge te liggen met de puppy zodat hij je steeds kan zien maar dat is niet altijd mogelijk. Dan zou je de matras moeten op de grond leggen. Verder kan je de puppy ook de eerste nacht in bed nemen om te slapen. Al is dit niet de beste manier, het risico zit er namelijk in dat het dan weer terug naar af is, wanneer we uiteindelijk de puppy of hond later, terug alleen willen laten slapen.

De eerste nachten laten we de bench dan in de slaapkamer en we leggen de matras al dan niet op de grond. Hier is het belangrijk dat de puppy ons kan blijven zien naarmate we de bench verder van ons bed verwijderen. We kunnen dit stelselmatig afbouwen door de bench steeds verder te verwijderen tot hij uiteindelijk uit de slaapkamer staat om te slapen. Zo kan je uiteindelijk na enkele weken evolueren naar de bench in de woonkamer terwijl jij naar boven in de slaapkamer gaat slapen.

De puppy huilt tijdens eerste nacht

De eerste nacht met de puppy is het eigenlijk normaal dat de puppy huilt. Dat komt omdat hij uit zijn comfortabele omgeving is weggeplukt en hij in een volledig vreemde omgeving verblijft. Het kan dan ook geen kwaad om even naar beneden te gaan en de puppy gerust te stellen. Let er echter wel op dat dit geen automatisme wordt. De puppy zal heel snel doorhebben dat je komt op zijn commando en zal dus meer gaan huilen, piepen of blaffen om je aandacht te vragen. Dit is een heel moeilijk omkeerbare situatie.

Een knuffel met geur van de mama

Het kan bijvoorbeeld handig zijn indien de fokker eventueel een knuffel of iets anders kan meegeven die geur van de mama bevat. Dit zal ervoor zorgen dat de puppy de eerste nacht en de eerstkomende dagen nog kan genieten van de geur van hun moeder. Er zijn zelfs producten te koop die artificiële stoffen vrijgeven die lijken op de stof die de moeder produceert.

Conclusie waar slaapt de puppy de eerste nacht?

Het hangt er natuurlijk van af wat je eigen voorkeur hierover is. Sommige mensen zullen de puppy bij hen laten slapen omdat ze zo blij zijn dat ze een nieuwe pup in huis hebben gehaald. Anderen zullen dan weer de deur van de woonkamer dichttrekken en het huilend gedrag van de puppy de eerste nacht negeren. Voor ons is de gulden middenweg om een hondenbench dicht bij ons te plaatsen zodat de puppy de eerste nacht ons goed kan zien. En die bench dan stelselmatig verder en verder van onze slaapkamer verwijderen. Om dan uiteindelijk uit te komen in de woonkamer. Door de puppy stelselmatig gewoon te laten worden aan de nieuwe situatie zal de pup hier makkelijker aan wennen. Ook opteren we dus voor een bench als veilige haven voor de hond, waar hij dus op latere leeftijd ook nog steeds een eigen plekje heeft.