Mag Een Hond Zwemmen In Chloorwater?

hond chloorwater zwembad

Wie in de tuin een zwembad heeft tijdens de zomer kan er wel eens aan denken om de hond in het zwembad te laten zwemmen. Het zorgt voor verkoeling in deze hete temperaturen en kan een leuk spelletje zijn om samen met de hond in het zwembad een balletje te gooien. Maar is het zwemmen in chloorwater schadelijk voor honden? En hoe zit het op vlak van hygiëne voor bijvoorbeeld onze kinderen die samen in het zwembad spelen met de hond?

Eerst en vooral dienen we te weten dat niet alle honden kunnen zwemmen. Hoewel ze kleine vliezen tussen het poten hebben is het voor sommige honden niet altijd mogelijk om hun kop boven water te houden, waardoor ze dus toch kunnen verdrinken.

Effecten van chloor bij honden

In het zwembad zit chloor en hoewel chloor eigenlijk niet gevaarlijk is voor honden kunnen toch problemen ontstaan wanneer ze hoge hoeveelheden chloorwater binnen krijgen. Bij het drinken van chloorwater kan diarree ontstaan. Ook kan de hond moeten braken. Sommige honden zwemmen met de bek volledig open en nemen dus grote hoeveelheden chloorwater in wanneer ze (gedeeltelijk) onder water gaan.

Bij diarree dienen we rekening te houden met het uitdrogingsgevaar. Dit gevaar is groter bij kleine of jonge honden. Het best geven we ze veel vers drinkwater als ze last krijgen van diarree. De diarree gaat echter meestal zeer snel vanzelf weg. Is dit niet het geval dienen we een dierenarts te verwittigen.

Het is belangrijk dat we de nodige maatregelen nemen om de hond zo weinig mogelijk de drang te geven om het zwembadwater te drinken. Dit kunnen we doen voor voor vers water te zorgen buiten het zwembad en de hond voldoende te laten drinken voor hij het zembad ingaat. Hou de hond in de gaten en wanneer je opmerkt dat de hond teveel water opslokt is het beter om hem niet lang in het zwembad te laten.

Door de chloor kan irritatie ontstaan bij de hond. Net zoals bij mensen kan het slijmvlies rond de ogen geïrriteerd raken door de hoeveelheid chloor waarmee het oog in contact komt. Indien we dit soort irritatie opmerken bij de hond halen we die best zo snel mogelijk uit het water en drogen we de hond goed af. Eventueel kunnen we hem een bad geven met zuiver water om resten chloor af te spoelen. Daarnaast kan er als gevolg van de irritatie ook jeuk optreden bij de hond. Ook hier zullen we de symptomen snel zien verschijnen, de hond zal zich namelijk overmatig krabben. Op dit moment is het ook zeker aangeraden de hond zo snel mogelijk uit het zwembad te halen.

De effecten op vlak van hygiëne

Wanneer de hond samen in het zwembad zit met de kinderen dienen we te weten dat honden tot vijf keer meer bacteriën op zich dragen dan mensen. Naast de verhoogde hoeveelheid bacteriën hebben ze ook een behaarde hondenvacht die allemaal in het water terechtkomt. Indien de hond regelmatig in het zwembad zit is het dan ook goed dat we de hond regelmatig borstelen om zo weinig mogelijk haren in het zwembad achter te laten. Dat is niet alleen gunstig voor de kinderen wanneer ze een slokje water met alles erop en eraan innemen. Maar ook voor de filterpomp van het zwembad want de haren komen daar in terecht.

Al bij al is er weinig risico op vlak van hygiëne om de hond regelmatig in het zwembad te laten. Hoewel honden dus meer bacteriën op zich dragen dan mensen zullen we toch ook chloor toevoegen aan het zwembadwater om het water proper te houden. Dat is dan ook het doel van chloor om de eventuele bacteriën snel te doden.