Verschil tussen Duitse Herder en Oud Duitse Herder

oudduitse herder oud duitse herder

De oud Duitse Herder is een niet erkend ras die is ontstaan uit de Duitse herder. Bij het fokken met de Duitse herders zullen sporadisch langharige herders geboren worden uit het koppel Duitse Herders. De oud Duitse herder is dan ook een gevolg van het fokken met enkel langharige Duitse Herders. De langharige herders die geboren worden uit het nestje van de Duitse herder worden Langstokhaar genoemd. Zij worden uitgesloten om verder te kweken met Duitse herders maar worden dus door liefhebbers van de soort, gebruikt om onderling met elkaar te fokken. Daaruit ontstaat dan de Oudduitse herder of de Oud Duitse Herder. Ondanks verschillende pogingen wordt deze hond niet als ras erkend.

Langstokharigen versus (kort) stokharigen

Ook wanneer men kweekt met louter stokharigen of herdershonden met korte haren kan er steeds een langharige herdershond tussen zitten. Om verder te fokken ziet men die honden als een fout omdat ze afwijken van de standaard stokharigen. Deze hond krijgt dan de naam langstokharigen. Doordat men met deze honden niet verder wilt fokken kwam er in 1984 een verband tot stand tussen de liefhebbers van de langstokharigen. Dit verband kreeg de naam Langhaar-Schäferhunde-Verband Deutschland. Hier ging men in plaats van enkel met stokharigen, met langstokharigen verder fokken en werd uiteindelijk het ras de Oud Duitse herder in het leven geroepen.

Verschil tussen oud duitse herder en duitse herder

Het grote verschil zien we in de vacht. De Oud Duitse herder lijkt groter, sterker en machtiger dan de gewone Duitse herder. Dat komt door zijn lange haren en vollere vacht. Hij kan echter perfect ingezet worden om dezelfde taken te doen als zijn broertje. Hij kan daarom dienst doen als bescherming, redding, blindengeleidehond of pure gezinshond. De Oud Duitse herder zal ook steeds voortkomen uit twee langstokharigen.

Het ras wordt niet erkend door de FCI en zal daarom de afstammingsgegevens of stamboom van de vereniging Langhaar-Schäferhunde-Verband Deutschland krijgen.

Om te kunnen fokken met deze soort zal er eerst een grondige keuring plaatsvinden. Ook zal er een controle plaatsvinden om mogelijke heupdysplasie en elleboogdysplasie. Pas wanneer alle tests zijn doorlopen en de resultaten veelbelovend zijn, kan er verder gegaan worden. De hond kan dan ingezet worden om te fokken.

Karaktereigenschappen en verzorging

Qua verzorging en karaktereigenschappen komt de hond zeer goed overeen met de Duitse herder. Het is dan ook zijn verre voorouder. Rond de kop, staart en achterkant heeft de hond tijdens de ruiperiode extra aandacht nodig. Hij heeft net als zijn voorouder een zelfzeker karakter zonder angst maar zal ook niet onnodig agressief worden. Uiterlijk ziet hij er een echte teddy beer uit maar ook binnenin heeft de hond een zeer zacht karakter en kan daarom ook dienen als gezinshond. Het is echter wel belangrijk dat we voldoende aandacht aan hem besteden en hem dingen laten doen. De hond houdt enorm van wandelen maar ook balspelletjes of mentale spelletjes kunnen hem zeer gelukkig maken. Het is één van de meest koddige diertjes als puppy omdat ze helemaal bedekt zijn door deze dikke vacht.

Het is niet nodig om de hond meer te borstelen of om hem meerdere wasbeurten te geven. Wasbeurten worden sowieso al beter vermeden bij honden omdat ze de natuurlijke uitwendige vetlaag kunnen aantasten.

De juiste voeding is van groot belang om de vacht gezond te houden. Hondenvoeder met extra omega 3 kan helpen om de vacht extra te voeden. Wat we ook moeten weten is dat de haren voor meer dan 90% bestaan uit puur eiwit. Zorg dan ook voor hoogwaardige eiwitten afkomstig uit hoogkwaliteit hondenvoer.