Hoe maak je een puppy snel zindelijk?

puppy snel zindelijk

Zindelijkheidstraining is iets waar je vanaf het begin moet mee beginnen. Het moment dat je de puppy in huis haalt is het moment om de puppy snel zindelijk te leren zijn. De ene pup zal het vlugger leren dan de andere. We zien vaak problemen bij puppy’s die getraind werden met plasdoeken. Dat kan misschien handig zijn in de kennel en voor mensen die op een appartement wonen en de ganse dag gaan werken. Voor mensen die hun hond willen laten buiten zijn behoefte doen is het niet handig om plasdoeken te gebruiken. Je moet er dus meteen mee beginnen als je wilt dat je puppy snel zindelijk wordt. Maar hoe beginnen we hier aan? Hoe maken we de puppy snel zindelijk?

Ga regelmatig naar buiten

Een eerste belangrijke tip is om regelmatig naar buiten te gaan met de puppy. Probeer de eerste weken om hem elk uur eens buiten te laten. Daarnaast dien je hem te stimuleren met het woord dat je wilt gebruiken voor plassen, bijvoorbeeld “plasje doen”. Door regelmatig naar buiten te gaan verlaag je de kans dat de puppy in huis plast. Hij zal de eerste paar dagen of weken totaal niet snappen wat jij daar bedoeld maar zal uiteindelijk na het derde of vierde uur dat je hem buitenlaat wel eens plassen. Zorg ervoor dat je hem dan zeer veel prijst, bijvoorbeeld “flink gedaan” of “flinke jongen”. Door hem te vol lof te prijze zal hij uiteindelijk de link gaan leggen tussen plasje doen, het daadwerkelijk plasje en het lof daarna van zijn baasje. Hij zal met andere woorden snappen dat hij iets goed heeft gedaan. Doordat je hem zoveel buiten laat verlaag je de kans dat de puppy binnen plast. Dit is de beste manier om de puppy snel zindelijk te maken.

Hou rekening met de plasmomenten

Ok, je laat de puppy elk uur buiten maar er gebeuren toch nog steeds ongelukjes (die gaan sowieso gebeuren in het begin). Er zijn bepaalde momenten die makkelijk te voorspellen zijn. Zo zal een puppy moeten plassen na het drinken of na het eten. Wanneer je met hem gespeeld hebt is de kans groot dat hij een plasje moet doen. Als je thuiskomt van boodschappen of thuiskomt van het werk is het normaal dat hij dringend moet plassen. Voor het slapengaan is het ook belangrijk dat we nog eens naar buiten gaan met de pup.

Kies een plek uit voor de hond

Urineren geeft geur af en is schadelijk voor het gras en je planten. Om die reden zoek je best een plaats die voor jou het meest geschikt lijkt. Je kan bijvoorbeeld zand gebruiken om de geur zoveel mogelijk proberen te maskeren. Kies een plaats niet te ver van de woning, maar ook niet te dicht dat je tijdens zomerperiodes geen last krijgt van geurtjes. Hou er echter wel rekening mee dat eens de pup zijn plaats heeft gekregen en daar dus heeft leren plassen en poepen, dat hij dat steeds zal blijven doen op die plaats. Denk hier goed over na.

Belonen belonen belonen herhalen herhalen herhalen

Het is grotendeels de taak van de hondeneigenaar om ervoor te zorgen dat de puppy snel zindelijk wordt. Hij of zij zal het niet uit zichzelf leren. Daarom is het zaak om heel veel naar buiten te gaan. Om heel veel het woordje “plasje doen” te herhalen. En wanneer toeval toeslaat en de pup plast, je hem dan uitermate hoog in de hemel prijst. Enkel op die manier zal de pup het verband beginnen te leggen tussen op die plek gaan, plasje doen en een uitermate tevreden baasje die trots op mij is.

Het belang van de woorden “plasje doen” en “flink gedaan” zijn van groot belang omdat je “plasje doen” (of gelijk ook welk commando je gebruikt) zal helpen in de situaties waar de hond eigenlijk niet moet plassen, maar jij toch wilt dat hij een poging doet. Wanneer je later naar je werk moet kan dit op momenten zijn dat de hond niet moet plassen. Toch wil je hem buiten het plasje laten doen omdat je weg moet. Ook tijdens een lange autotrip en wanneer je even stopt om te tanken kan het handig zijn dat hij weet wat je bedoelt met “plasje doen”.

Het lofwoordje “flink gedaan” of “flinke jongen/meid” moet de hond in verband brengen met positiviteit. Ze moeten doorhebben dat ze iets goed hebben gedaan. Dat ze hebben gedaan wat van hen verwacht wordt door het baasje. Wanneer ze dit snappen zullen ze ook meteen snappen dat ze een nieuw commando juist hebben uitgevoerd. Je kan voor commando’s ook wel een clicker gebruiken maar als het je eigen hond betreft dan is het intiemer om woorden te gebruiken.

Niet spelen met de pup als je hem buiten laat

Een puppy doet niks liever dan spelen. Dus wanneer jij hem zo vaak buiten laat zal hij op een gegeven moment willen spelen met zijn baasje. Geef hier zeker op geen enkel moment aan toe. Je kan natuurlijk buiten gaan met de pup om te spelen. Maar als je buiten gaat met de bedoeling om de pup te laten plassen dan laat je hem enkel plassen. Anders ontstaat er teveel verwarring en zal de pup niet snel zindelijk worden. Hij weet immers dat je met hem gespeeld hebt buiten, hij weet niet dat het jouw bedoeling was hem te laten plassen maar dat je van gedacht veranderd bent.

Hou vol en verhoog de frequentie indien nodig

Het is zeker aangeraden om minstens 5 a 10 minuten de puppy te stimuleren om zijn plasje te doen, vooraleer je terug binnen gaat. Het kan zeker in het begin ondankbaar lijken als hij 2 minuten na het terug binnenkomen een plasje doet binnen. Als hij nog steeds aan het plassen is kan je hem dan snel oppakken en buiten op zijn plaasje zetten. Als je daar tenminste tijd genoeg voor hebt. Het is niet aangewezen om de puppy te straffen indien hij binnen plast. Eerder kan je proberen om misschien elke 30 minuten met hem buiten te gaan. Dat lijkt misschien veel maar het is niet de bedoeling dat je hier blijft mee verder doen. Het is de bedoeling dat de puppy snel zindelijk gaat worden. En dat kan alleen als hij snapt wat jij bedoelt met “plasje doen”. Dus hoe meer en hoe langer je dit doet de eerste weken, hoe sneller de puppy zindelijk zal worden.