Hond plast in huis wat kunnen we doen?

Hond plast in huis

Zindelijkheid is iets wat we een hond moeten leren tijdens zijn puppy periode. Bij de meeste honden is dat makkelijk aan te leren. Al zien we wel vaak problemen bij puppy’s waar ze in de kennel gebruikmaakten van plasdoeken. De hond kan dan in plaats van buiten, steeds aan de deur op de mat gaan plassen. Hij denkt namelijk dat de mat een plasdoek is. Honden leren zindelijk zijn kan echter ook op latere leeftijd nodig zijn. Denk maar aan een hond van het asiel of een hond die altijd buiten leefde en nu plots regelmatig binnen verblijft. Een hond zindelijk maken kan dus op alle leeftijden. Maar ook al is de hond zindelijk toch kunnen er nog steeds ongelukjes gebeuren en kan het nog steeds dat een hond plast in huis. Wat is hiervoor dan de reden? Kunnen we hier iets tegen hond en ervoor zorgen dat de hond niet meer in huis plast?

Is de hond reeds zindelijk en plast hij toch nog regelmatig in huis? Dan is er zeker iets aan de hand. Zorg er eerst voor dat je zeker bent dat hij wel degelijk zindelijk is en dus begrijpt wat hij moet doen buiten of op de hem aangewezen plaats. Er zijn drie mogelijke redenen waarom een hond plast in huis.

  • Verkeerd aangeleerd en hond is dus toch niet zindelijk
  • Medische problemen
  • Gedragsprobleem

Verkeerd aangeleerd

In dit geval hebben we dus verkeerd geleerd hoe de hond zindelijk moet zijn. Als de hond dan in huis plast straffen we hem best niet. Dat zal onze viervoeter alleen maar angstig maken. Hij zal ook meestal het verband niet leggen met het feit dat je kwaad bent en zijn plasje. De neus in de urine wrijven is dus zeker ook geen goed idee. Dan kan je er immers voor zorgen dat hij ergens achter de zetel gaat plassen en heb je je doel nog niet bereikt.

Zorg er dus voor de hij terug zindelijk wordt door regelmatig buiten te laten. Gebruik de woorden die je gebruikt voor het plasje en beloon hem overmatig wanneer hij een plasje buiten doet. Je kan dat eventueel ook met een snack doen, maar zeker ook verbaal. De hersenactiviteit is groter bij honden die verbaal geprezen worden dan wanneer ze een snack te eten krijgen. Denk hier dus aan. Hoe meer we hem prijzen hoe beter hij zich voelt. En hoe vlotter het diertje zindelijk zal worden.

Medisch probleem

Wanneer de hond plast in huis kan er natuurlijk ook een medisch probleem zijn. Als een viervoeter reeds jaren zindelijk is en plots begint de hond in huis te plassen, dan is zeker iets aan de hand. Er kunnen bijvoorbeeld nierproblemen aanwezig zijn of het dier kan incontinent worden. Incontinentie gebeurt vaak bij ouder wordende honden. Je kan daarop anticiperen door hem vaker buiten te laten. Ook kan een dierenarts zeker helpen om te bepalen of het dier last heeft van ontstekingen of andere problemen.

Ongezonde voeding kan hier ook een rol spelen. Wanneer het diertje veel zouterige voeding te eten krijgt of gewoon abnormaal veel water drinkt dan moet hij voortdurend plassen. Daardoor bestaat de kans dat de hond plast in huis.

Gedragsproblemen

Gedragsproblemen komen het meeste voor bij dieren die zindelijk zijn en geen duidelijk medisch probleem hebben. Ze zullen dus in huis plassen met een bepaalde reden en het is aan ons om die reden te achterhalen.

Onzekerheid

Onzeker gedrag is een mogelijke oorzaak waarom de hond in huis plast. Wanneer een viervoeter zich onderdanig of angstig voelt naar zijn baasje toe of naar andere honden, dan kan hij plots plassen. Dit kan je relatief makkelijk oplossen door rustiger om te gaan met het dier en niet te roepen of de viervoeter te laten schrikken. Als dit gebeurt, wees dan ook niet boos maar laat de hond misschien nog eens buiten en maak hem duidelijk dat dit soort zaken buiten dienen te gebeuren. Als een dier om deze reden in huis plast is de oorzaak meestal de manier waarop andere dieren of het baasje communiceren.

Overmatig enthousiasme

Opgewonden zijn is een andere veelvoorkomende reden waarom dit kan gebeuren. We zien het vaker bij puppy’s omdat zij nog niet altijd goed in staat zijn de verschillende spieren te controleren. Wanneer ze dan overmatig enthousiast worden om een bepaald speeltje of om een bepaalde activiteit kunnen ze in huis plassen. Het komt ook vaak voor wanneer men terug thuiskomt van het werk. Het dier is overmatig enthousiast dat er meteen een plasje uitkomt. Wat we kunnen doen om dit te vermijden is het dier eerst te negeren. Ofwel meteen de deur openen om het dier uit te laten. De hond niets anders zeggen dan de commando’s die je gebruikt om hem te laten plassen. En dan uitvoerig belonen met lieve woorden!

Territorium afbakenen en markeren

Territorium afbakenen kan ook leiden tot het in huis plassen. Dit komt voor bij mannetjes en zal bijvoorbeeld gebeuren wanneer ze een andere hond zien passeren voorbij de deur of het raam. Dit kan worden gezien als een medisch probleem want er is weinig wat we hiertegen kunnen doen. En met castratie gaat dit probleem meestal weg. Indien hij in huis plast kunnen we echter wel proberen om contact met andere honden via het raam of de deur zoveel mogelijk te vermijden. Of het eventueel georganiseerd te laten gebeuren en de hond uitvoerig belonen indien hij gewoon rustig blijft en niet gaat markeren.

Verlatingsangst

Tenslotte kan het zijn dat de hond plast in huis als gevolg van verlatingsangst. Dit heb je grotendeels ook zelf in de hand maar kan bijvoorbeeld ook voorkomen bij honden die slachtoffer zijn geworden van mishandeling of verwaarlozing. In het laatste geval kan dit een heel moeilijke opdracht worden. Wanneer je weg bent plast het dier in huis. Dit is een omgekeerde reactie van opgewondenheid. En door deze angst verliest de hond de controle over zijn blaas. Het enige wat je kan doen is voldoende aandacht geven aan het dier wanneer je thuis bent. Hem of haar het gevoel geven dat je er bent voor hen en aan hun zijde staat. En door middel van verbale beloning proberen zijn zelfzekerheid te verhogen.