Waarop moet je letten bij het kiezen van een Tervuerense herder?

tervuerense herder waarop letten

De Tervuerense herder is een zeer veelzijdige hond die men kan inzetten voor verschillende doeleinden. Men kan de hond inzetten om te trainen op behendigheid. Hij neemt deel aan esthetische wedstrijden en behoort misschien wel tot de meest geschikte gezinshond van de verschillende soorten Belgische herders. Bij het kiezen van een Tervuerense herder zijn er echter een aantal dingen die onze aandacht nodig hebben. Je bent je eerst en vooral bewust dat de Tervuerense herder relatief veel aandacht nodig heeft en de hond zeer aanhankelijk is. Hij zal zijn gezin met zijn volledige kracht proberen te beschermen en is de ideale makker van je kinderen. Maar zonder hem voldoende beweging en prikkeling te geven in de vorm van wandelingen of spelletjes zal de Tervuerense herder niet de beste keuze voor jou zijn.

Wat zijn je verwachtingen van een Tervuerense herder?

Dat is een zeer belangrijke vraag die men zich moet stellen vooraleer ze overgaan tot het effectief aanschaffen van de Tervuerense herder. Wat willen we van de hond en  wat zijn onze verwachtingen van onze ideale hond? De Tervuerense herder is een werker en sommige fokkers proberen deze capaciteit uit te werken in hun foklijnen. Je hebt dus zeker voldoende tijd nodig om actief met de hond bezig te zijn. Het is sterk aangeraden om met de Tervuerense herder naar de sportschool te gaan. Zo leert de hond de basiscommando’s en kan je hem makkelijker leiden naar je doel. Al is dat zeker geen vereiste als je zelf de nodige tijd en energie wilt stoppen in een degelijke opleiding voor de hond. De hond deed in het verleden dienst om schapen te leiden. De drang om te ondernemen zit nog steeds verweven in het gedrag van de hond.

Sommige fokkers gaan meer kweken op werkhonden, terwijl andere fokkers het meer esthetische aspect in de verf willen zetten. Het is aan ons om te beslissen wat we willen doen met de hond en begrijpen dat een werklijn meer aandacht zal vergen dat een eerder esthetische foklijn. Honden afkomstig uit werklijnen hebben een iets autoritairer karakter waardoor ze misschien minder speels kunnen worden met kinderen.

Bekijk de plaats waar de Tervuerense herder puppy’s leven

De plaats waar ze geboren zijn en waar ze vertoeven is zeer bepalend voor de verdere ontwikkeling van de hond. Worden ze strikt gescheiden van het huis en bevinden ze zich op een plaats ver weg van waar het dagelijkse gezinsleven zich afspeelt dan kan het zijn dat ze moeilijker zullen socialiseren met andere huisdieren en kinderen. Wanneer de pups ook regelmatig in de woonkamer of keuken kunnen komen zullen ze de dagdagelijkse activiteiten in het gezin (koken, dweilen, stofzuigen) herkennen. Als je zelf (kleine) kinderen hebt kan het aangeraden zijn om een fokker te zoeken die zelf kleine kinderen heeft. Waar de honden al van kleinsaf leren omgaan met kinderen. Dat kan een voordeel betekenen voor de latere socialisatie met kinderen.

De geschiedenis van de ouders

Een fokker dient minstens de nodige informatie te kunnen geven over de ouders van de pups. Dat betekent dat de fokker zijn huiswerk heeft gedaan en niet lukraak de eerste de beste Tervuerense herder heeft gezocht om mee te kweken en een snelle cent bij te verdienen. Zoals we reeds hebben vermeld in het artikel over de aandoeningen bij de Tervuerense herder dienen we zeker te zijn dat de fokker de juiste dieren uitkiest om mee te fokken. Het is niet alleen in ons voordeel maar zeker in het voordeel van de hond. Een hond met erfelijke aandoeningen kan niet optimaal van het leven genieten en jij als baasje kunt ook niet optimaal genieten van je Tervuerense herder in deze omstandigheden.

Bekijk de situatie bij de fokker

De plek waar de pups geboren zijn is belangrijk maar ook het eten en drinken dat de pups krijgen. Hoewel dit niet van invloed is op de verdere ontwikkeling van de honden, tenzij ze natuurlijk sterk ondervoed werden of ongezonde voeding kregen. Toch is het belangrijk dat zulke fokkers niet kunnen blijven verder doen met hun praktijken. De dieren worden grootgebracht in slechte omstandigheden en krijgen te weinig aandacht van de fokker. De enige reden waarom ze er zijn is om geld in het laatje te brengen. Door deze honden niet aan te kopen verbreek je de keten en moet de fokker ofwel de omstandigheden voor de honden verbeteren ofwel op zoek naar een andere “handel”.

Een ander belangrijk aspect zijn de vaccinaties, chip en ontworming die de pups moeten ondergaan. Hoewel vaccinaties niet verplicht zijn in Nederland en België kan het toch handig zijn om bepaalde vaccinaties toe te dienen. Je krijgt een boekje met de belangrijkste informatie over de hond met eventueel een vaccinatie attest en stamboom van de Tervuerense herder.

Conclusie

Waarop moeten we letten bij het kiezen van een Tervuerense herder hangt dus vooral af van wat wij van de hond verwachten en van de omstandigheden waar de pups zijn geboren. Hou er echter rekening mee dat de hond, ook al is die niet afkomstig uit een werknest, toch voldoende aandacht nodig heeft. Ook de verzorging van een Tervuerense herder is meer veeleisend dan van een Mechelse herder. Gezien de lange weelderige haardos van de hond. Hou deze eigenschappen zeker in het achterhoofd bij het kiezen van een Tervuerense herder.